Jeg lever i tiden, jeg forventer effektivitet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Endelig helgJeg har innsett at det er rom for effektivisering i heimen. Særlig nå som alle ungene bygger liv på egen hånd der ute og jeg selv ikke er en del av det daglige arbeidslivet. Det er nå det er på tide å knipe inn på tid og ressurser som kunne vært brukt annerledes. Jeg skjønner det er på høy tid.

Selve staten går jo foran med så mange, mange gode eksempler. De fant ut at det er viktig at vi, det norske folk, ikke skal betale unødig mye for at for eksempel toget skal ta oss dit det lover, når det lover. Så anbud var veien å gå. Hva var vel mer naturlig enn å velge det historisk mest utskjelte togselskapet i England, det som ingen av passasjerene i England sier de er fornøyd med? Men effektivt skal det bli, slik at vi som betaler skatt ikke blir snytt for pengene våre.

Dessuten fant staten ut at politiet hadde enormt mye å gå på for å bli mer effektive. Så det måtte det gjøres noe med. For at vi alle sammen skal få en mer forsvarlig, og ikke minst effektiv tjeneste fra dem som skal passe på oss, så ble de samlet litt lenger vekk fra folk som bor litt utafor de store byene. Slik får vi som betaler skatt så mye mer igjen for pengene. Og alt blir mye, mye sikrere for oss når fagmiljøene i politiet blir store og sterke og lenger og lenger unna.

Det er jo godt å tenke på at politiet og staten sparer penger på å samle de kontorene som kan utstede nye pass eller hjelpe folk med midlertidige eller permanente oppholdstillatelser på noen få steder rundt i landet. Veldig billig for politiet faktisk, slik at vi som betaler skatt får mer igjen for pengene. Og det kan vi saktens trenge, når vi må bruke masse penger og hele arbeidsdager på å reise til nærmeste kontor for å få hjelp med saker som tidligere enkelt ble ordnet rett i nærheten.

Det er jo en besnærende tanke for staten, at den sparer penger og blir effektiv så lenge noen andre betaler.

En gang i verden var det også slik at man kunne stole på at posten kom fram. I halvveis tettbygde strøk som her til fjells kom posten fram hele seks dager i uka. Nå kommer den fem dager i uka. Og siden denne avisa ikke kommer ut på lørdager er det fortsatt slik at den kommer i postkassa til abonnentene de dagene den faktisk kommer ut.

Nå leser jeg at de stakkarene som bor på Brottøya i Vesterålen må belage seg på en fem timers tur inn til Hennes for å hente posten sin i postkasse der fra 1. februar. Ingen spøk å krysse det farvannet i båt for å hente regninger og julekort. De føler seg meldt ut av samfunnet. Posten sier de må passe på at de ikke bruker for mye penger og at de ikke har råd. Posten skal fram, men nå må vi ta en alvorlig diskusjon om hvor dette «fram» er.

«Fram» kan for eksempel være til en felles postkasse for hele landet, da vil posten virkelig spare penger! Hva om vi bygger et stort nabobygg til Helsearkivet på Tynset og kaller det for Norsk Postkasse? Så kan folk fra hele landet enkelt og greit komme til Tynset og hente posten sin? Kjempebillig for posten, og tenk så mye penger vi alle sparer på det? Så lenge vi dropper å hente posten vår?

Nei, det er helt klart at mitt nyttårsforsett for 2019 må bli å være mer effektiv i heimen. For eksempel så bruker jeg uforsvarlig mye tid på lage ting til barn, ektefelle, slekt og venner. Strikker gensere. Broderer duker. Baker kaker. Det må det bli slutt på.

Heretter blir det å dele ut garn, pinner og strikkeoppskrifter til ungene. Broderier klare til å bli brodert til slekta. Kakeoppskrifter med tilhørende råvarer til vennene. Og alt må hentes hjemme hos meg. Det blir jo ikke så mye billigere i rene kostnader, men tenk alt jeg sparer av tid? Tid som jeg kan bruke på så utrolig mange andre ting? Som å hente posten min eller besøke politiet i nærmeste storby for å fornye passet mitt.


Artikkeltags