Det er sommer, det er sol og det er fredag

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SpaltistJa, plutselig har det gått ei uke , det er fredag, det går mot helg og både YR og Storm melder fortsatt hete temperaturer i våre nærområder . Det er nesten i meste laget for en vintertemperert kropp i fra fjellbygdene. For vi var knapt ferdige med kuldegrader, snø og vårflom før sommeren slo til. Værgudene hoppet over våren her i år. Eller rettere sagt , våren her i regionen starter når bokfinken kommer på våre fuglebrett og barometeret går over til plussgrader ved middagstider. Frua i huset venner seg ikke til denne form for vår. Oppvokst som hun er ved trøndelagskysten der liljekonvall, hvitveis og nyutsprunget løv er vel etablert når snøen enda ligger her i dalen og skia fortsatt kan smøres med blå skivoks.

Men i år skjedde det noe. Sjelden eller aldri har vi sett skolemusikere på marsjøving med kortbukser T-skjorter og sandaler FØR 17. mai. Normalen er strikkelue, ullundertøy og vintersko i kald og sur nordavind.

Så får vi bare nyte dagen så lenge det varer, det kan bli lenge til neste gang. For de fleste av oss går rundt og bekymrer oss for at godværet skal brukes opp nå. Værforskerne som sitter på tall , værhistorie og prognoser sier at det ingen grunn til bekymring, det er ingen sammenheng mellom en varm vår og en deretter kald sommer, været lever sitt eget liv. Den som lever får se.

Dyra her på garden som har levd inneliv i vinter er i alle fall hoppende glade for å komme seg ut i frisk luft og sommervarme. Våryre dyr i firsprang og lek på grønnkledte jorder er et flott syn . Fuglekvitter i fra morgen til kveld og smårollinger som kaster klær og bleier for å få luft på en liten kropp, alt er en del av den vårlige oppvåkningen til en forhåpentlig lang sommer og god høst. Vi skal samle krefter til en kald vinter. Slik er årshjulet vårt.

Så får våre tanker på slike dager gå til de som sitter inne og svetter nervøst over eksamenspapirene.

Apropos nevøs, enkelte skoler har tatt med hunder og katter til klasserommet for at studentene skal få klappe, kjæle og snakke med de firbente for å roe nervene på slitsomme dager. Det er sikkert ikke dumt. Forsøk viser at puls og blodtrykk går i riktig lei når mennesker og dyr har kjærlig kontakt. I USA og Nederland har de til og med innført klapp, kos og klem med kyr for nervøse studenter. Det ser jeg fram til blir innført her også, for da skal jeg gladelig stille på skolegården med noen firbeinte som kan klappes og klemmes på , til stor glede for både folk og fe.

Tenk det du, kanskje vi kan begynne å avle fram «kjæledyr til eksamensbruk» En ny nisjenæring kan det jo bli. Og når vi først er inne på nisjeproduksjon.

Årets Spekematfestival på Tynset med god mat, god drikke, kultur og sosialt samvær ble et godt og trivelig arrangement. Vi trenger slike dager for å vise at vi har norske produkter vi ikke skal stå med lua i handa for å by fram. Norge har verdens friskeste dyr , med helsekort som viser alt som har skjedd i fra de blir født til de havner på ditt matfat.

Det er et bedre og mere oversiktlig journalført system hos mine kyr enn til hva jeg selv kan vise fram av egne helsejournaler. Så, folkens nå er det tid for grilling og mye god norsk sommermat som dere kan nyte med god samvittighet, uten å være redd for å få noen ekstra doser med antibiotika med på kjøpet. Den gode gamle tradisjonsmaten vi har kunnskap om har heller ikke gått ut på dato. Matelskere kommer stadig med nye oppskrifter og måter og tilberede gode norske råvarer på , det er bare å sette i gang. Og har du ei fiskestang så ligger elver, bekker og fjellvann klare til å få et besøk. Fisk på grillen er også en delikatesse. Men husk brannfaren, det er så tørt at om du bare tenker på ordet brann så kan det ta fyr.

God helg.


Artikkeltags