Innovasjonsuka for flyktningene er over. Nå ønsker Jannet fra Kongo seg et kor å synge i

GLAD I Å SYNGE: Jannet fra Kongo er bosatt i Alvdal, og ønsker å synge i et kor.

GLAD I Å SYNGE: Jannet fra Kongo er bosatt i Alvdal, og ønsker å synge i et kor. Foto:

Jannet Mishonyanasisi var med på gruppa African Design som ordførerne mente hadde beste entreprenørskapsidé under Innovasjonsuka på Tynset.

DEL

Den kongolesiske kvinnen er bosatt i Alvdal sammen med familien, og etter at innovasjonsuka var avsluttet på Tynset fredag 28. juni, snakket hun både med ordføreren og pressen:

– Jeg har så lyst til å synge i kor!

Jannet forteller at hun ble med i et kirkekor i Kongo som ganske liten. Mannen Daniel Mirimo Ndakolu opplyser at de er kristne.

Nå har Jannet lyst til å synge i Norge, også.

– Jeg synger gjerne gospelmusikk, forklarer hun, og legger til at språket i Kongo er swahili, men at hun også behersker fransk og engelsk.

Det var utvikling av bedrifter som sto på programmet da 40 flyktninger fra Tolga, Tynset og Alvdal møttes til innovasjonsuke. Folldal er også med i samarbeidet, men stilte ikke med noen deltakere denne gangen - ettersom det for tida ikke er noen flyktninger under introduksjon der.

De tre beste

Daniel og Jannet gikk seirende ut av den uhøytidelige konkurransen sammen med Michelle Nicole Mirimo og Christina Magambo. Alle er kongolesere og bosatt i Nord-Østerdalen.

Deres bedriftsidé har til og med et slagord: Bring colour to your life!

FARGERIKE KLÆR: Jannet Mishonyanasisi (fra venstre), Michelle Nicole Mirimo, Cecile Kinga, Christina Magambo og Daniel Mirimo Ndakolu fra Kongo viser fram noen av de fargerike klærne.

FARGERIKE KLÆR: Jannet Mishonyanasisi (fra venstre), Michelle Nicole Mirimo, Cecile Kinga, Christina Magambo og Daniel Mirimo Ndakolu fra Kongo viser fram noen av de fargerike klærne. Foto:

Og fargerike er de, klærne som blir sydd. Sterke, varme farger preger skjorter og kjoler. Daniel var skredder i hjemlandet, og han forteller at det er brukt stoffer fra Afrika. Gjennom innovasjonsuka har ideen om nettbutikk grodd fram. Han viser fram kjolen som kona bærer, og han forteller at de kan sy klær både til menn, kvinner og barn. Skjorta han har på seg, har han sydd selv.

– En spennende idé, kreativitet og bra slagord, konkluderte ordførerne Johnny Hagen fra Alvdal og Ragnhild Aashaug fra Tolga, som sammen med varaordfører Tone Hagen fra Tynset var jury.

Juryen ga andreplassen til gruppa som hadde utviklet en idé om restaurant på Tolga.

– En realistisk idé, og dere har også gjort dere tanker om å integreres med lokalsamfunnet, bringe mat ut til folk, og ta i mot bestillinger på nett, sa ordførerne.

ORDFØRER: Ordfører Johnny Hagen i Alvdal var med på å kåre African Design til beste bedrift. Til venstre står Jannet Mishonyanasisi, i midten Cecile Kinga.

ORDFØRER: Ordfører Johnny Hagen i Alvdal var med på å kåre African Design til beste bedrift. Til venstre står Jannet Mishonyanasisi, i midten Cecile Kinga. Foto:

Tredjeplassen gikk til gruppa som hadde jobbet fram tanker om et veksthus som kunne tilby både blomster og spiselige vekster. I lys av lokalmat-interessen i Fjellregionen, syntes juryen at også dette var en smart idé, selv om det kanskje må jobbes grundigere med et prosjekt som krever betydelig med varme vinterstid.

Lærte om lokalsamfunnet

– Det har vært program hele uka. Vi startet med lokalsamfunnet, og hvordan en bidrar her. Videre har elevene lært noen begreper, og lært seg hva en bedrift er og hvorfor vi betaler skatt, forteller Sergio Chavez, som jobber med entreprenørskap.

EN MEKSIKANER PÅ TYNSET: Sergio Chavez ledet innovasjonsuka. Her under avslutningen i kantina på Nord-Østerdal videregående skole.

EN MEKSIKANER PÅ TYNSET: Sergio Chavez ledet innovasjonsuka. Her under avslutningen i kantina på Nord-Østerdal videregående skole. Foto:

Innovasjonsuka er et samarbeid mellom Tynset opplæringssenter og Ungt Entreprenørskap.

– Det har vært vanskelig å kåre de tre beste bedriftene, for her er det mange gode ideer. Jeg håper at noen av dere starter bedrifter, oppsummerte Tolga-ordføreren før kåringen.

HÅNDARBEID: Magambo Ruigura (til venstre) og Gisele Ndebusi fra Tolga med noen av perlearbeidene sine. Veska som henger helt til venstre er laget av "perler" som egentlig er hardt sammenrullede biter av magasin-papir.

HÅNDARBEID: Magambo Ruigura (til venstre) og Gisele Ndebusi fra Tolga med noen av perlearbeidene sine. Veska som henger helt til venstre er laget av "perler" som egentlig er hardt sammenrullede biter av magasin-papir. Foto:

Artikkeltags