Falkbergetkjenner Hans Svenne med nye småskrifter

PÅ BENKEN VED BERGMANNENS OG HANS HUSTRU: Hans Svenne er en stor samler av norsk skjønnlitteratur, manuskript og brev, og har tidligere gitt ut en rekke Falkberget-publikasjoner samt bibliografien i to bind. Nå kommer han med enda flere småskrifter om og med Falkberget.

PÅ BENKEN VED BERGMANNENS OG HANS HUSTRU: Hans Svenne er en stor samler av norsk skjønnlitteratur, manuskript og brev, og har tidligere gitt ut en rekke Falkberget-publikasjoner samt bibliografien i to bind. Nå kommer han med enda flere småskrifter om og med Falkberget. Foto:

De to nye småskriftene som gis ut på Fjellheimen forlag i høst heter "Omkring Johan Falkbergets Svarte Fjelde" og "Eventyr fra kongsgaarden i Syltoppene, av Johan Falkberget".

DEL

Svenne deler nok en gang av Falkbergets rikholdige skattekiste.

- Det kommer to nye småtrykk ja, og de er i samme format som den fra "Roma og tilbake", forteller Hans Svenne på telefon fra Drammen.

Den ene tar for seg det som i Falkberget-litteraturen ofte refereres til som Johan Falkbergets debut, "Svarte Fjelde".

- Men det glemmes at gruvearbeideren allerede da, hadde fem bokutgivelser og to utklippsføljetonger bak seg. Men det er riktig, som det blir skrevet at han fikk et gjennombrudd med fortellingen "Svarte Fjelde", som kom ut i månedsskifte november, desember 1907, skriver Svenne, som tar for seg forfatterens år i Kristiania fra 1907 og framover.

Det andre heftet heter "Eventyr fra kongsgården i Syltoppene" og er hentet fra et julehefte fra 1923.

- Det er blitt hevdet at Falkbergets eventyr er noe av det beste som er blitt skrevet for barn. Mest kjent er hans eventyr om jutuler, nisser og troll, skriver Svenne i etterordet.

Falkberget skrev nær 50 eventyr og historier for barn. Det aller fleste, nær 35 ble skrevet for julehefter og blader og er kun å finne der. Noen eventyr kom også på trykk i aviser, forteller Svenne.

Han gjengir forfatterens eget etterskrift:

E.s. Det er mulig at dette eventyr i meget og mangt ligner mange andre eventyr - jeg har heldig- eller uheldigvis ikke lest alle - derimot har jeg sett og opplevd en del. Hva dette eventyr betreffer så er det ikke skrevet bare for å more og underholde, det har også andre ærender.

D.s.


Artikkeltags