Drømmer om ferielykke og glade barn – men så blir det kanskje anstrengt hytteferie med svigers og krangling i baksetet

GLADE BARN: Glade barn og et lykkelig familieliv hører sommerdrømmen til. Illustrasjonsfoto.

GLADE BARN: Glade barn og et lykkelig familieliv hører sommerdrømmen til. Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det finnes råd, mener familievernet. De har laget en sjekkliste for sommeren.

DEL

Familievernet går ut med en rekke råd til par og familier nå når sommerferien snart er i gang.

– Sommerferien står for døren og mange par og familier har forventninger til dager fylt med romantikk, glade barn og gode opplevelser. Skuffelsen kan bli stor og konfliktene mange om virkeligheten blir en annen. Familievernet kjenner godt til historiene om forventningene som ikke ble innfridd, og når høsten kommer opplever familievernkontorene flere henvendelser fra par som sliter med samlivet, skriver Familievernet i Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) region øst når de råder nordmenn til å tenke gjennom temaet og til å snakke med hverandre før ferien.

 • Snakk sammen på forhånd og avklarer forventninger og drømmer. Det er viktig at alle opplever at de får noe av det de trenger og ønsker for ferien.
 • Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Planer må være tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.
 • Det er viktig å si hva du ønsker og ikke ønsker, det forebygger brutte forventninger.
 • Sett av litt tid til parforholdet i forkant av ferien, slik at dere er i god trening. Ofte kan det være nok med litt mer berøring og flere komplimenter. Lytt til partneren din sine forsøk på kjærestetid og bekreft hvor viktig han/hun er for deg.
 • Snakk om bruk av alkohol og avklar et forbruk foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.
 • Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie.
 • Hvordan skal vi dele det økonomiske? Hvilket nivå legger vi ferien på økonomisk?
 • Vær frakobla mobiltelefonen og Ipaden og påkobla hverandre! Mobiltelefonen kan sluke deg. Du må ikke oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden.
 • Forsøk å få litt alenetid som par, og hvert av barna ønsker kanskje litt tid alene med en av foreldrene?
 • Hvordan skal vi si i fra til hverandre om at ting ikke fungerer? Snakk med utgangspunkt i deg selv, unngå å beskylde din partner og vær tydelig på det som er viktig for deg.
 • Lytt til hverandre og anstreng deg for å forsøke å imøtekomme ønsker som er spesielt viktige for partneren din. De fleste krangler handler om bagateller. Når valget står mellom å ha rett eller være lykkelig, så anbefales det siste.
 • Ikke la deg påvirke for mye av «glansbildene» på sosiale medier. Husk at de aller fleste kun legger ut og deler ting vi er fornøyde med og glade for, og desto sjeldnere alt som går galt eller ikke innfrir forventningene.

Familievernet i Norge opplyser at de er en tjeneste som gir tilbud om behandling og rådgivning til familier som opplever relasjonsvansker, konflikter eller kriser. Det er gratis å komme til familievernet. I Innlandet er det kontorer på Tynset, Hamar, Gjøvik og Lillehammer.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken