I uke 7 skulle Røros sydet av liv, med musikk, handel og kultur så lang øyet kunne sett. Samtidig skulle Rørosmeieriet feire sitt 20-årsjubileum gjennom hele 2021. Som så mye annet, med den pågående smittesituasjonen, er Rørosmartnan utsatt og feiringen av meieriets jubileumsår usikkert.

Nå tar Rørosmeieriet initiativ til å gi noe til både martnan og folket, i samarbeid med Arbeidets Rett.

Fem dager - fem konserter

For Rørosmeieriet har Rørosmartnan vært en uke for å bygge relasjoner, som det er for mange bedrifter på Røros. I år blir dette naturlig nok ikke noe av, men meieriet vil markere uka på et litt annet vis.

- Vi har jobbet med jubileet vårt og hadde planlagt streaming sammen med Retten i januar. Så ble ikke det noe av. Og så ble martnan avlyst, og for oss og næringslivet er Rørosmartnan viktig. Nå tenker vi at det er et godt alternativ å gi noe tilbake med en konsert så det ikke blir helt stille rundt martnan, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.

Fra tirsdag 16. februar, og hver dag fram til lørdag 20. februar, skal fem ulike bedrifter være stedet for fem ulike konserter. Publikum skal ikke sitte i salen, men følge konsertene på skjermen sin. Alle konsertene filmes av Arbeidets Rett og sendes direkte på retten.no.

- På denne måten gir vi også noe tilbake til kulturlivet som har slitt i dette året, sier prosjektleder ved Rørosmeieriet, Hilde Myhren.

- Det er artig å bli spurt om å få være plattformen for denne gode ideen. Vi regner med at folk har bedre tid i martnasuka enn det de vanligvis har, og setter seg godt til rette for å følge med på fem gode konserter. Alle konserter sendes åpent på retten.no, sier redaktør i Retten, Guri Jortveit.

Byr på TuVeia

Selv starter Rørosmeieriet konsertuka på tirsdagen, da den 168. Rørosmartnan i rekken skulle vært åpnet. Klokken 15.00 sendes konserten med Dalsbygda-bandet TuVeia.

- Vi gleder oss veldig til å kunne presentere TuVeia. De har laget en låt spesielt for Rørosmeieriet, til jubileumsfesten vi skulle hatt, som nå blir urframført her den 16. februar. Det blir stas, sier Lund, og forteller at Kristian Bredalslien, et av medlemmene i bandet, tidligere har hatt sommerjobb ved meieriet.

Nå har Rørosmeieriet sendt stafettpinnen videre til en rekke andre bedrifter på Røros. Hver og en bedrift velger selv ut et lokalt band til å spille.

Lokale band

Etter at Rørosmeieriet har sparket i gang konsertserien tirsdag, går turen til Kulturminnefondet på onsdag. Torsdagskonserten blir sendt fra Røros Bryggeri, og på fredag er det Ren Røros som står for underholdningen. Lørdagen avsluttes Hos Rørosbanken.

Hvilke lokale artister som skal spille, finner du ut av på retten.no og i papiravisa framover mot konsertuka.

- Det er gledelig

Martnasgeneral Lillian Sandnes er glad for initiativet, og for at det skjer noe den uka martnan skulle foregått. Selv har hun en roligere hverdag nå enn det som er normalt så tett inn på martnasuka.

- Det er gledelig for oss som vanligvis arrangerer, å se hvor mye martnan betyr for bedrifter, næringslivet og folk rundt oss. Vi har jo egentlig visst det, men det er fint å se det i praksis, sier Sandnes.

I dag sendes et helt spesielt brev fra Røros til Kongen

Et enstemmig formannskap utsatte Rørosmartnan no. 168: – Det er det eneste riktige