Femundløpet varsler drastiske sportslige endringer neste år

FORANDRINGER: Femundløpet ønsker forandringer på den sportslige biten. Her ser vi f.v. kommunikasjons- og markedsansvarlig John Harald Knutsson, styreleder Thomas Breen, og daglig leder, Vanessa Quinche. (Arkivfoto)

FORANDRINGER: Femundløpet ønsker forandringer på den sportslige biten. Her ser vi f.v. kommunikasjons- og markedsansvarlig John Harald Knutsson, styreleder Thomas Breen, og daglig leder, Vanessa Quinche. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 5 år gammel

Bruk av bo-biler og hotellovernattinger for kjørerne som har ressurser til dette vil ikke lenger bli tillatt i Femundløpet. I tillegg ønsker styret i Femundløpet å forlenge løpet.

DEL

På torsdagens bankett kunne styreleder i Femundløpet, Thomas Breen, komme med nyheter som vil endre langdistanse hundekjøring som konkurranseidrett. Samtlige av årets deltakere fikk høre at Femundløpet slik vi kjenner det i dag, blir arrangert for siste gang i helga. Blant annet vil løpsreglene endres drastisk. Grepet tas for å sørge for at flere som stiller på start, får mulighet til å vinne.

Klasseskille

– Det er et lite klasseskille i langdistanse hundekjøring i dag. Noen har mye ressurser og kan skaffe seg fordeler. I dag er det helt lovlig. Men vi ønsker å endre på dette, sier Breen.

ALT OM ÅRETS FEMUNDLØP SER DU HER

Dette handler blant annet om at hundekjørerne ikke får ligge å hvile i egne bobiler, ta inn på hytter med fasiliteter eller bo på hotellrom. Endringene er drøftet nøye i Femundløpets sportslige utvalg, hvor både meritterte Robert Sørlie og villmarkskjendis og hundekjører Lars Monsen er med.

På sjekkpunktene vil det bli klarere regler på hva hundekjørerne og deres handlere skal kunne gjøre og ikke gjøre, og de får mer avgrensede soner de kan bevege seg i.

– Når det gjelder overnatting og avslapningsfasiliteter skal de tilbys likt til alle som har betalt startkontingenten, sier Breen.

I tillegg vurderer de å forlenge det lengste Femundløpet.

– Vi har også diskutert en form for separasjon slik at vi kan dele inn i en turklasse og konkurranseklasser. Konkurranseklassene skal bli rettferdig og hard. Samtidig ser vi at en del ønsker å kjøre et Femundløp, uten at de har noe annet mål enn å få gjennomført dette ene løpet. For dem kan kanskje en turklasse være et bra alternativ, mener Breen.

Les også: Livet som hundekjører i Alaska lokker yngstemann i feltet - Færre kjører Femundløpet - Topptipset: - Det blir en kamp mellom Robert og Ralph - Her er de lokale hundekjørerne - - Det kommer alltid en overraskelse

Nødvendig

- Vi mener disse endringene er nødvendig for å utvikle langdistanse hundekjøring i riktig retning. Femundløpet skal ligge i front og vi skal sørge for god rekruttering til hundesporten. Vi har vist dette gjennom å innføre juniorklasse. Vi kommer til å få se en del løpere i åra fremover med et veldig høyt nivå. Disse har kjørt Femundløpet junior, sier Breen.

Forandringene mener de også er nødvendige for å være et interessant sponsorobjekt.

– Regelendringene vil sørge for at selve konkurransen tas litt tilbake til det opprinnelig med like vilkår. Taktikeriet ønsker vi skal øke, og vi får kanskje tilbake et spenningsmoment med soving og hvile ute på sporet, sier Breen.

På sporet

- Vi har også dyrevelferden i bakhodet og mener at med regelendringene skal vi tvinge frem mer hvile. I dag er det muligheter for å kjøre rimelig hardt, sier Breen.

Han og resten Femundløpets styre og sportslige utvalg er beredt på at regelendringene vil kunne skape diskusjoner, om ikke umiddelbart, så utover våren og sommeren.

Artikkeltags