Nivået i juniorklassen er så jevnt godt at det måtte loddtrekning til

Rørosingene Ella Aasheim Kjøsnes (i orange) og Ole Bekkos knivet om sølv- og bronsemedaljen. I mål ga de hverandre en god klem.

Rørosingene Ella Aasheim Kjøsnes (i orange) og Ole Bekkos knivet om sølv- og bronsemedaljen. I mål ga de hverandre en god klem. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ole Bekkos fikk prisen for beste hundestell i juniorklassen i årets Femundløp. Totalt 81 prosent av spannene fullførte årets løp. De fleste i imponerende fin stil, ifølge sjefsveterinæren.

DEL

Nina Skramstad, Nina Vollen og Ole Bekkos fikk priser for beste hundestell i sine respektive klasser i årets Femundløp.

- Det var mange gode kandidater i alle tre klasser. Selv hadde jeg andre favoritter i begge de lengste klassene, som jeg fulgte tettest. Det betyr ikke at vinnerne ikke var verdige, bare at det var mange andre gode kandidater som også hadde fortjent oppmerksomhet for den jobben de har gjort. Mest rettferdig ble det muligens i juniorklassen, der det til slutt måtte avgjøres ved loddtrekning blant mange like verdige kandidater, uttaler sjefsveterinær Arild Magnus Jøssund søndag.

Med seiersklemmen kom gullgliset

Han summerer kjapt:

- For å gjøre det kort og enkelt, så ser det ut til at både værguder, løypemannskap, løpsorganisasjon, frivilligstab, løpsveterinærer og ikke minst deltagere har bidratt til at et av tidenes beste norske langdistanse hundeløp nettopp er avviklet i Fjellregionen. Jeg er heller ikke i tvil om at resultatlisten gjenspeiler rettferdighet overfor deltagerne. Dette er en konkurranse, og rettferdighet og likhet for alle er vesentlig. Det skal være morsomt for alle, både deltagende hunder og mennesker, organisatorer, og publikum.

Han vant løpet som 18-åring – søndag seiret Ola igjen

Han vant løpet som 18-åring – søndag seiret Ola igjen Svensk løpsseier - kvinnelig norgesmester

Sjefsveterinæren redegjør i en pressemelding for at totalt 81 prosent av spannene fullførte årets løp.

For de ulike klassene er tallene henholdsvis 70,5 prosent for F600, 81,5 prosent for F400, og 100 prosent for juniorene. Det er enda ikke laget statistikk på hunder tatt ut av løpet med mindre påkjenninger i bevegelsesapparatet, men ut fra veterinærenes evalueringer er det laget journaler med kliniske diagnoser på fire hunder med lette luftveislidelser, tre med myopati, tre med symptomer på magesår, en hund med skade, og en med hudinfeksjon.

En var så dehydrert og sliten at det var en fordel med støtteterapi. Den skadde hunden ble kjørt til Røros dyreklinikk for røntgen, og diagnostisert med ribbeinsbrudd på ett ribbein.

Ingen av disse var alvorlige, men nok til at de ble tatt inn i varmt rom og fulgt opp med klinisk behandling.

Ingen hunder ble alvorlig syke under årets Femundløp, og det var ingen dødsfall.

Det har ikke vært symptomer på kennelhoste før eller under årets Femundløp.

- Såvidt meg bekjent var det ett spann som brøt løpet på grunn av diaré. Bortsett fra dette var det svært lite diaré å se gjennom hele løpet, også i mål. Vi har ikke diagnostisert alvorlige hjertelidelser i årets løp. Generelt var det store spann som kom til mål, og få hunder som ble satt ut av løpet, redegjør Jøssund.

Kokkvoll og Johannessen har brutt 

Løpsveterinærteamet hjalp også en kjører med å rense sår etter uhell, før han sendt til sykehus for videre behandling.

En annen ble tatt hånd om av Røde Kors uten at vet.teamet var involvert.

I to tilfeller var Løpsveterinærteamet involvert i saker som førte til diskvalifikasjon av deltager.

LES: Inger-Marie Haaland mener hun har blitt Femundløpets syndebukk og Inger-Marie Haaland er disket fra Femundløpet

Pontier er ute av Femundløpet 

Mener diskvalifisering er en streng reaksjon 

- Dette er beklagelig, men jeg er stolt over måten det ble håndtert på, og de faglige og presise rapportene som ble avlevert om hendelsene. Disse rapportene samt deltagerens egen forklaring, brukte så juryen for å vurdere hendelsene opp mot løpets og forbundets regelverk, for å komme til sin konklusjon.

- Samtidig er jeg også glad for at jeg ikke har noen rolle i juryen, fordi denne skal være upartisk, og sammensatt av likemenn og kvinner. Ved ett tilfelle kritiserte jeg saksbehandlingen i juryen, og ba dem belyse saken fullstendig før de tok endelig beslutning.

Arrangørene understreker at for Femundløpet er hundevelferden en bærende fane og et fokusområde.

De har ingen kommentar til juryens beslutning om diskvalifikasjon, da deltaker har påklaget avgjørelsen til Sanksjonsutvalget i NHF.

 Hva er en million verdt? 

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags