Inger-Marie Haaland er disket fra Femundløpet

Inger-Marie Haaland

Inger-Marie Haaland Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hundekjøreren har levert inn protest.

DEL

Inger-Marie Haaland er diskvalifisert fra årets Femundløp. Hun kom inn til sjuendeplass i F600-klassen.

Tirsdag kunngjorde Femundløpet at en enstemmig jury har valgt å diskvalifisere hundekjøreren som nå er bosatt i Vågå, og som kjører for Hallingen Hundekjørerlag.

Juryen har lagt vekt på at Haaland kom kjørende i mål på Røros med en halt hund i spannet.

Utøveren selv kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av det som skjedde, og har levert inn protest.

– Vedtaket gjøres på bakgrunn av at en av hundene til Inger-Marie var tydelig halt da de kom til mål ved Røros, noe som ikke er forenlig med Femundløpets verdier og regler, skriver Femundløpet i en pressemelding.

Veterinærene kommenterte Haalands hund allerede på sjekkpunkt Tolga.

– Det vektlegges i vedtaket fra juryen at Inger-Marie på Tolga ble gjort oppmerksom på denne hunden av veterinærene, men valgte allikevel å ha den i spannet helt inn til målgang ved Røros, skriver Femundløpet.

I pressemeldingen er det også opplyst at veterinærundersøkelser gjennomført etter målgang bekreftet at hunden burde vært tatt ut fra spannet.

Femundløpet understreker at det er utøverens personlige ansvar at hundene i spannet til enhver tid er friske og ved god helse, og at for Femundløpet som arrangement, er dyrevelferden det viktigste.

Kjenner seg ikke igjen

I leiren til Inger-Marie Haaland forstår de ikke diskvalifiseringen.

Handler Arvid Mæland forteller til Retten at det verken var veterinærer eller dommere til stede i målgangsøyeblikket. Femundløpet sier vedtaket om disking gjøres på bakgrunn av at en av hundene var halt da spannet kom i mål.

– Først da vi hadde selet av og begynt fôring, kom det veterinær. Vi synes det hele er rart, og har levert protest, sier Mæland.

I ettertid har teamet også fått tak i en video som viser spannet til Haaland idet hundekjøreren krysser målstreken på Idrettsparken.

– Både vi og andre strever fælt med å se at det er noen hund som er halt her, kommenterer Mæland, som også ønsker seg at juryen kunne sett denne filmen.

Onsdag morgen, dagen etter at diskvalifiseringen ble kjent, sier Mæland at Inger-Marie tar saken tungt.

– Vi synes det er vagt at hun skal bli dømt på dette, legger han til.

Tok ut to hunder på Tolga

Han forteller at kona Inger-Marie kjørte med 11 hunder fra Orkelbogen til Tolga. 12 hunder var med ut fra Grimsbu, men på vegen til Orkelbogen 2 ble en av dem satt i sleden, og fra Orkelbogen 2 ble den ikke med videre. På Tolga besluttet de å ta ut to av de 11, og Haaland kjørte videre med ni.

I pressemeldingen står det at veterinær gjorde Haaland oppmerksom på hunden på Tolga.

– Hundene ble liggende på halmen like fram til spannet skulle ut fra Tolga. Da er hunder gjerne litt stive og støle, og dette var tema før utkjøring fra Tolga, sier Mæland.  Han sier de likevel ikke oppfattet at hunden måtte settes ut av spannet.

– Å bli dømt på dette, er urimelig. Vi var tre stykker som ikke kunne se at noen hund var halt, fortsetter Meland når han beskriver målgangssituasjonen. At hunden på Tolga skulle være mer enn stiv og støl etter søvn, avviser teamet også.

– Hunden gikk veldig bra, den. Han sluttet å trekke på slutten, riktignok, utdyper Mæland.

- Utfordringer med hvile

Mæland forteller at Haaland var opptatt av at hundene skulle få nok hvile undervegs, og hun valgte å legge seg ned på sporet.

– Det er en utfordring å få gitt hundene nok hvile slik Femundløpet er lagt opp, sier Mæland. Haaland-teamet tar til orde for at mer av hviletida bør være mulig å gjøre utfra kjørerens eget valg.

I dag er det åtte timers obligatorisk hvile på Tolga, før siste-etappen til Røros.

Mæland sier at da det ble klart at Haaland ikke kunne kjempe om noen tredje-fjerdeplass i løpet, valgte hun å kjøre rolig.

På etappen fra Tolga til Røros brukte spannet drøyt fem og en halv time. De som kjørte sistestrekningen raskest, gjorde det på godt under fem timer.

To er disket fra løpet

Lørdag var det snipp, snapp snute for Jean Philippe Pontier etter diskvalifisering. Han leverte også inn protest, men denne ble ikke tatt til følge. Les mer:

Derfor diskvalifiserte de Jean Philippe Pontier fra Femundløpet

Pontier er ute av Femundløpet 

Mener diskvalifisering er en streng reaksjon

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags