Her kan du se hundespannene i helgen

PÅ HJEMMEBANE: Barbara Inauen holdt seg på bena i nittigraders-svingen øverst i Kjerkgata. Får publikum hilse på henne hjemme i Grimsbu? Femundløpet er i gang, og alt kan skje.

PÅ HJEMMEBANE: Barbara Inauen holdt seg på bena i nittigraders-svingen øverst i Kjerkgata. Får publikum hilse på henne hjemme i Grimsbu? Femundløpet er i gang, og alt kan skje. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den som vil bivåne Femundløpet fra tilskuerplass har rikelige muligheter til det i helga. På de fleste sjekkpunktene er det aktiviteter for store og små.

DEL

Lørdag morgen på Tolga er en fin anledning til å stifte bekjentskap med juniorkjørerne. De ankom sjekkpunkt Tufsingdalen fredag ettermiddag, til obligatorisk hvil der i fem timer. Ferden går videre over fjellet til Tolga, hvor det er antydet at de første kan ankomme natt til lørdag, kanskje fra klokka to og utover.

Mye avhenger av været. Det blåste relativt friskt på Røros under starten, og i høyden merkes vinden enda mer.

Om tidsantydningene stemmer, kan juniorene legge ut fra Tolga etter sjutimershvil om morgenen om formiddagen lørdag.

Nye spann ventes inn til Tolga lørdag kveld i 22-tiden. Da er det 400-kjørerne som kommer dit etter at de har vært innom Drevsjø og Søvollen tidligere.

Et døgn på Drevsjø

På Drevsjø og Søvollen er det også mulig å komme tett på hundekjørersporten, i tillegg til at det er lagt opp til andre aktiviteter. På Drevsjø åpner sjekkpunktet fredag kveld, og holder åpent i 24 timer.

Her blir det hodelyktrenn, underholdning, mat, bål, boder og stands. Det er speakertjeneste og resultatservice.

Vømmøl i Rendalen

Søvollen i Rendalen kan by på villmarksfølelse i setertrakter. Lørdag morgen er de første F600-spannene trolig inne på dette sjekkpunktet. Lørdag ettermiddag følger F400 etter.

Publikum oppfordres til å ta på seg klær som setter den rette stemningen, og vømmøl er nevnt. Det er døgnåpen kafé på Søvollen, og lørdagskveld blir det pub i langfjøset. Barneidrettsgruppa har forskjellige aktiviteter på dagtid lørdag.

Tynset

Når spannene suser ut fra Søvollen er det Orkelbogen i Tynset som er neste sjekkpunkt for dem som kjører den lengste distansen, F600. Dit er det 10,5 mil. Løypa kommer ned til Tynset ved skytebanen på Godtlandsfloen, følger elva nedover og mot Neby. Det betyr at det er mulig å se hundespann i fint driv i området ved Tynset-brua, trolig fra midt på dagen lørdag.

Dessuten har Neby Vel og Nebybruas venner gått sammen om endagskafé i Glomtun. Den åpner lørdag formiddag, og er åpen til utpå kvelden lørdag. Løypa går et par meter fra Glomtun, så her kan publikum se bikkjer og kjørere på nært hold.

Orkelbogen er sjekkpunktet i Tynset. Både lørdag og søndag blir det aktiviteter for hele familien her. Kanefart, naturquiz og buskspell står på programmet lørdag; kanefart, ridning og tynnstavrenn er blant søndagens programposter.

Kvikne IL driver sjekkpunktet Orkelbogen, som ligger på Fætten noen hundre meter innenfor Orkelbogen Friluftssenter. Det er åpent helt fram til mandag ettermiddag, men mandagen er aktivitetene trappet ned til å dreie seg om kafé og livevisning.

Spannene i 400-klassen skal fra Søvollen til Tolga, der de som nevnt kommer inn fra lørdag kveld og utover natta. 400-erne har obligatorisk hvil på Tolga, og blir der i fire timer.

Grimsbu

Etter Orkelbogen er det Grimsbu som er sjekkpunktet 600-spannene skal gjennom. Folldal er Nord-Østerdalens Hundekjører-Mekka, og publikum kan heie på Barbara Inauen, som bor i Grimsbu.

Sjekkpunktet er et samarbeid mellom Grimsbu turistsenter og lokale ildsjeler. Den som vil følge med på når kjørerne nærmer seg Folldal, kan gjøre det på gps-trackingen til Femundløpet. En pekepinn finner de også i resultatlistene, der spannene klokkes inn og ut av de ulike sjekkpunktene. Og på retten.no oppdaterer vi selvsagt løpets gang i vårt direktestudio.

I fjor brukte løpsvinner Petter Karlsson i underkant av fem timer fra Orkelbogen til Grimsbu.

Orkelbogen 2 er sjekkpunkt på tilbaketur, og deretter er Tolga neste også for 600-spannene.

Hviletid

Hvilinga i 600-klassen er litt mer uforutsigbar i år enn den har vært tidligere - om vi ser på den med publikumsbriller. Det er to obligatoriske sekstimershviler, men kjørerne velger sted selv. Første hvil må tas enten i Tufsingdalen, Drevsjø eller på Søvollen, mens andre hvil kan tas enten på Orkelbogen 2 eller Tolga.

Hundespannene tar også pauser i tillegg til de pålagte hvileøktene.

Når kommer de i mål?

Alle klassene har målgang på Øra stadion på Røros. Lørdag ettermiddag og kveld er det stipulert at juniorene skal kjøre over målstreken.

Søndag kan de første spannene på F400 komme inn. I 600-klassen kan vinneren blir utropt natt til mandag eller i morgentimene mandag.

Det vil gli spann over målstreken både mandag og tirsdag. Siste kjører må være ute fra sjekkpunkt Tolga innen klokken 23.59 tirsdag kveld. Da er premieutdelingen og festen for lengst over på Røros.

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken