Offensiv Rogne er favoritt i Femundløpet: – Det er egentlig et verdensmesterskap i hundestell

OFFENSIV: Ifølge Rogne selv blir det en offensiv versjon av han vi får se under årets Femundløp. Her sammen med en av hundene som skal gå i spannet.

OFFENSIV: Ifølge Rogne selv blir det en offensiv versjon av han vi får se under årets Femundløp. Her sammen med en av hundene som skal gå i spannet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Kjøreplanen for Femundløpet er spikret. Den er offensiv! Niklas Rogne har en plan for å sette konkurrentene på plass under årets Femundløp.

DEL

Rørosingen er utpekt som favoritt til å vinne den lengste distansen i Femundløpet av både Marit Beate Kasin, tidligere NM-vinner i langdistanse hundekjøring, åpen klasse, og Sjur Åsgård, Femundløpets redaktør.

Favorittstempelet

Til daglig bor Rogne «der ingen kunne tru at nokon kunne bu», som han selv sier, i Bredalslia i Os kommune. For å finansiere galskapen, som han selv kaller hundekjøringen, arbeider han som snekker. Tidligere har han en 2. plass fra F400 i 2016 og en 4. plass fra F600 i 2017. I år regnes han altså som en mulig arvtaker til tronen på den lengste distansen under Femundløpet. Forventningene blir ikke akkurat mindre av at Rogne starter intervjuet slik:

– Oppkjøringa har vært optimal for min del.

Han har aldri hatt så få skader som i år, og samtlige hunder er nå helt friske. Likevel tar han favorittstempelet med stoisk ro.

– Det er ikke så viktig for meg om jeg er favoritt, outsider eller en i mengden. Det viktigste er å se at ting fungerer og at det jeg gjør i løpet av en hel sesong er riktig, sier Rogne

Han presiserer imidlertid at en 20. plass ikke akkurat vil smake godt.

– Jeg har konkurranseinstinkt og et mål om å vinne, men om det blir i år eller om 10 år, vet jeg ikke.

Generasjonsskifte

På spørsmål om det er et generasjonsskifte på gang i Femundløpet er han optimistisk.

– Jeg håper på en måte at det kommer et generasjonsskifte. Jeg synes Ralph, Robert og Sigrid har herjet litt for lenge i toppen der. Det er på tide med noen nye.

Det er med latter og glimt i øyet han peker på Ralph Johannesen, Robert Sørlie og Sigrid Ekran, som alle har tidvis dominert norsk hundekjøring.

– De er veldig dyktige hundekjørere som jeg ser opp til, og det er helt rått hvor flinke de er til å stelle hundene. De er rolige og samtidig effektive. Det smitter over på hundene, sier Rogne

Hvor dypt respekten stikker, er imidlertid usagt.

– Jeg skal selvsagt slå dem, så kan de se opp til meg, slår han fast med latter og glimt i øyet.

I likhet med ledelsen i Femundløpet, trekker også han fram Femundløpet junior som en viktig årsak til at flere unge nå er med og kjører både F400 og F600.

– Rekrutteringa via Femundløpet junior har vært en suksess, vil jeg si. Det er mange som har kjørt den distansen både tre og fire ganger som nå skal kjøre F400 eller F600. Det var slik både jeg og Amund Kokkvoll startet våre karrierer.


I godt hold

Det er ikke Rogne selv det henvises til, snarere hundene hans. De er i godt hold, samtidig som de er muskuløse og veldig godt trente. Med rundt 550 mil bak spannet, passes hundene på som toppidrettsutøvere.

– Foring er veldig viktig for meg. Det er litt av greia med at jeg trener som jeg gjør: Hardt i en periode og så lar jeg dem stå.

Han forklarer at han trener i bolker. Tre til fire dager med hard trening, like lange perioder med hvile.

– Har noen en ømhet eller vondt en plass som jeg ikke klarer å lese, er hunden frisk igjen etter fire dager, forklarer Rogne.

Skal vi tro Rogne blir nettopp hundestellet nøkkelen til seier.

– Når vi kjører de lange løpene, så er det egentlig et verdensmesterskap i hundestell. Den som steller best med hundene, er den som kommer først i mål. Enkelt og greit.


Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken