Nå registreres alle

BÅT: Plastbåt ved Roasten. Foto: Nasjonalparkstyret

BÅT: Plastbåt ved Roasten. Foto: Nasjonalparkstyret

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nasjonalparkstyret for Femundsmarka vil ulovlig henslengte båter og kanoer i Femundsmarka til livs.

DEL

I sommer iverksettes et storstilt prosjekt som skal merke hver eneste båt, kano og båtvrak som befinner seg innenfor nasjonalparkgrensen.

Mange

Utgangspunktet er at henleggelse av båter og kanoer i nasjonalparken og verneområdene i Femundsmarka ikke er tillatt. Båter med tilknytning til oppsyn og forvaltning omfattes ikke av forbudet. Forvaltningen kan gi tillatelser til henleggelse av båter i særlige tilfeller.

– Alle som har vært på tur i Femundsmarka ser at det er mange båter som ligger ved mange vann. Forbudet med henleggelse av båter og kanoer kom i 2003, så de som er kommet inn i området etter 2003 må ha en egen tillatelse for å kunne henlegges der, sier nasjonalparkforvalter Thyrum.

Statskog som eier grunnen må også gi tillatelse til å henlegge båter og kanoer i Femundsmarka. Den tillatelsen er det svært få som har fått.

kke oversikt

– Vi har ikke oversikt over alle båtene i Femundsmarka, men som sagt ser man jo at det er mange som ligger der. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å kartlegge båtene som er kommet inn i området. Vi kjenner kanskje til eierne av eksempel vis to båter ved en tjønn, men det ligger fem der. Men nå ønsker vi å kartlegge hver eneste båt systematisk, tjønn for tjønn, sier Thyrum.

Hun regner med at det vil ta to til tre sommersesonger før de kommer i mål med dette registreringsprosjektet.

-Men vi begynner nå i år. Derfor kommer vi til å legge ved et brevark, laminert, på hver enkelt båt og kano, tar et bilde og gir hvert objekt et nummer. I brevet skriver vi at båten er registrert, og at vi ønsker tilbakemelding på hvem som eier båten. Når vi får inn den fulle oversikten og ser hvilke båter som kan være der, får de et eget oblat som sier at de har lov til å være der, sier Thyrum.

De vil også henstille til at de som har båter lovlig liggende ved vann, legger de til så de ikke er så synlig, og gjerne at de legger på mørk bunnfarge.

Ikke slutt på båtbruk

– Det er ikke slik at vi nå skal få slutt på båtbruken i Femundsmarka, men vi skal få en ordentlig oversikt over båtene som er i nasjonalparken.

I tillegg til båter som er i bruk, er det en del båtvrak som også ligger ved vann i nasjonalparken.

– Det er en del av dem som er i en slik forfatning at vi anser dem som forsøpling. Om de er eierløse eller ikke, vet vi ikke. Også på disse vil vi legge ved laminerte brevark med egne nummer og vi ber om at vrakene fjernes, fortrinnsvis av dem som har brakt dem inn i Femundsmarka. Om ikke dette blir gjort må vi nok lage et opplegg med Statens Naturoppsyn så vi får ut disse vrakene, antakelig med snøscooter om vinteren.

– Vi frykter litt at folk både skal reagere på at de blir kartlagt og kanskje blir nektet å ha båt der. Men det ikke nødvendigvis slik at de ikke får ha båten sin der, men vi trenger en oversikt over båtene i Femundsmarka, avslutter Thyrum.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken