Gå til sidens hovedinnhold

Festspill-Kirsti: - Vi har jo vår egen Mini! Han er ungen til Skogsnerta, men vet ikke hvem pappaen hans er

Til helga er det barnefestspill for aller første gang, med aktivitet og musikk både for de små og de større.

– Vi har jo vår egen Mini. Han er ungen til Skogsnerta, som Johan Falkberget har skrevet om. Han vet ikke sjøl hvem pappaen hans er. I år handler det om reisa hans til Vinterfestspill, forteller Kirsti Sæter, og legger til at han hadde tenkt å komme seg til Røros med hesteskyss til Martnan, men det gikk jo ikke i år.

– Hvordan han kom seg hit får du vite her, inviterer hun og viser fram det splitter nye heftet de har lagd til de yngsteVIB-deltakerne.

Sæter forteller at det har vært etterspurt et arrangement der barn og voksne kan gå sammen.

– Det er stort at vi kan klare å presentere en nysatsing nå i 2021, da restriksjonen for hvordan vi kan arrangere vinterfestspillene ble som de ble. Vinterfestspill i Bergstaden (VIB) har som ett av formålene sine at vi skal skape ett festspill for befolkninga i Røros, og MiniViB er sentralt i innfrielsen av disse målene.

– Det er sagt at aldersgruppa 3–8 år er målgruppa vår, men programmet er selvsagt like mye for barn i ulike aldre og de voksne de har med seg. Gjennom en av publikumsundersøkelsene vi gjennomførte for noen år tilbake, lærte vi at flere av publikummerne våre ønska seg arrangementer hvor familier kan oppleve konsertene i lag. MiniViB er nettopp dette.

Det er festspillmusikerne som lager festspill for ungene. Det skal bugne av tulipaner og det skal være høy kvalitet på musikken ved gode formidlere. Vinterfestspillmat. Det er en måte å gjøre noe sammen på.

– Jeg er heldig å få lov til å planlegge og gjennomføre barnefestspillene som en av min sentrale oppgaver i jobben hos Vinterfestspill. Det er jo stas, fordi arbeidet med å formidle kultur i mange ulike former til de minste i befolkninga er noe av det jeg brenner aller mest for.

– Jeg tror at det å oppleve musikk, fortelling og kultur i ulike former i tidlig alder har en effekt på opplevelsen av kunst senere i livet. I tillegg kan vi tilby barnas foresatte gode opplevelser av det Vinterfestspill i Bergstaden representerer, og forhåpentligvis tenne en gnist til økt interesse, kanskje til og med avlive noen myter om hva festspill og klassisk musikk faktisk er. Kanskje kan noen få en aha-opplevelse. Vi håper å ufarliggjøre den klassiske musikken. Det er faktisk både lek, hygge og historiefortelling i god klassisk musikk.

Kommentarer til denne saken