Gå til sidens hovedinnhold

FHI-direktøren mener grensene kan åpnes nå når Norge har høyere smittetall enn Sverige

Grensa til Jämtland ble åpnet den 5. september, for så å bli stengt igjen kun én uke senere. Nå mener FHI-direktøren at nyheten om at Norge har passert Sverige i koronasmitte kan føre til at grensene atter en gang kan åpnes.

God nyhet

Søndag kom meldingen fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, om at Norge nå har høyere smittetall enn Sverige. Tallene viser at Norge har 24,8 smittede pr. 100.000 innbyggere, mens Sverige har 24.

De siste ukene har mange land i Europa hatt en kraftig økning i smitte, men nivået i Sverige har gått ned siden juli. I Norge er Fredrikstad, Sarpsborg og Bergen hardt rammet.

Totalt har Norge 12.079 kjente smittetilfeller, mens Sverige har 86.505. Det er 5846 registrerte dødsfall i Sverige som følge av korona, mens tallet i Norge er 265.

Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, mener dette er gode nyheter.

– Dette er en god nyhet som gir håp om at vi kan åpne grensene. Vi vet ikke når. Det er avhengig av om de fortsatt vil ha en gunstig situasjon framover, sier FHI-direktøren til VG.

Hun understreker at det ikke er aktuelt å lage egne regler for Sverige, slik mange hytteeiere har bedt om, men at det må være like regler for hele Norden.

Forventet stor trafikk ved åpning

Mange forventet stor trafikk inn til blant annet supermarkeder og Systembolag (det svenske vinmonopolet) i Funäsdalen da grensene åpnet for en uke tidlig i september. Det skjedde ikke.

Tall politiet hadde registrert ved grenseovergangen i Vauldalen viste at det i løpet av seks timer, fra 07.00 lørdag morgen til klokken 13.00, var litt over 100 norskregistrerte biler som hadde tatt turen inn i Sverige.

Mens det andre veien, fra Norge til Sverige, var registrert mer enn dobbelt så mange.

Les også

Det ble en overraskende «harryhandel-dag» for politiet. Men for svenske Arne ble det en gledens dag

Les også

Skal du over grensa og handle hos Carina må du kjappe deg, fra lørdag gir det karantene

Les også

Varsler nye koronatiltak: – De neste dagene og ukene blir avgjørende

Kommentarer til denne saken