– Det koster oss ekstra å levere feil videre til mottakeren som skal resirkulere, og til slutt havner den ekstra kostnaden på gebyret for kommunale avgifter. I tillegg blir det mindre gjenvinning, og målet er å øke gjenvinningsgraden, skriver Berit Selboe-Coote, informasjonsrådgiver for Fias i en pressemelding.
Avfall er ressurs
– De aller fleste prøver så godt de kan å sortere avfallet sitt riktig. Det setter FIAS stor pris på, for det betyr at vi kan sørge for at så mye som mulig resirkuleres, skriver Selboe-Coote, og nevner samtidig at riktig sortering er viktig for å holde prisen nede på renovasjon for alle husholdninger i Fjellregionen.
Kildesortering fører til at man kan gjenbruke mye av avfallet, og sorterer innbyggerne så riktig som mulig kan de som tar imot avfallet resirkulere og bruke ressursene så effektivt som mulig.

De går gjennom søpla vår for å se hvor flinke vi til å sortere

Nå foreligger resultatet etter søppelsnokingen
Glass og metall er særlig problematisk
Fire ganger i året hentes emballasje av glass og metall hos husholdningene i Fjellregionen.
– Dette er noe av det viktigste vi sorterer ut fordi det har en veldig høy gjenvinningsgrad. Hvis vi finner feil i dunken kan vi dessverre ikke ta det med oss, for da ødelegger det gjenvinningsprosessen hos de som resirkulerer, forklarerSelboe-Coote.
Siden glassdunken kun hentes fire ganger i året, er det lurt å sortere riktig så ikke dunken blir stående tre ekstra måneder.

Da de fant dette i matavfallet, lot de dunken stå urørt
Kun emballasje
– Hvis du er usikker på hva som skal i dunken eller containeren med glass og metall, er emballasje stikkordet. Det er bare emballasje av glass og metall som skal sorteres. Det vil for eksempel være mest glassflasker, syltetøyglass og hermetikkbokser, opplyser informasjonsrådgiveren.

Slik ser det ut ved Styggmyrhølen. Nå er naboene lei
Alle andre typer glass og metall skal leveres til gjenvinningsstasjonen. Dette blir sendt andre steder for gjenvinning, og blir for eksempel trampolinedeler, stekepanner, drikkeglass og vinduer.
Emballasje av glass og metall er en avfallstype det er mye av i Norge og som det finnes gode fungerende retursystemer for. Det er Sirkel i Fredrikstad som tar imot dette avfallet og de resirkulerer hele 95 prosent av glassemballasjen og 90 prosent av metallemballasjen. Opptil 80 prosent av alt metall som noen gang er produsert, er fortsatt i bruk og har vært resirkulert uten tap av kvalitet.
Her dumper kommunen snø og søppel: – Dette er ille
