To og ei halv uke har Ole Solvang (56) vært i jobben som driftssjef i Fjellregionen interkommunale avfallsselskap AS, Fias. Onsdag fikk han besøk av ordfører Johnny Hagen på gjenvinningsstasjonen i Alvdal. Der var det feiring av ny stasjon og ikke minst at det blir dobbelt så lett å få levert avfall i Alvdal. Åpningstida på stasjonen er nemlig økt fra én til to dager i uka.

Solvang selv har kontorsted på anlegget på Eid i Tolga, med ansvar for 40 av de noen og femti ansatte i avfallsselskapet. Alvdølen har valgt å bosette seg på Tynset.

Han har vært borte fra Nord-Østerdalen i 20 år, men sier han har tenkt veldig på tilbakeflytting det siste året.

I tida han har vært vekk fra hjembygda har han hatt ulike jobber med organisasjon og ledelse som arbeidsfelt, og sist var han systemansvarlig i et svensk selskap. Avfallsbransjen er imidlertid ny for 56-åringen.

– Jeg har ligget litt på været. Da denne jobben ble lyst ut, kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg, sier Solvang.

Mange benyttet sjansen til å hilse på ham og ønske ham velkommen tilbake da det for første gang var onsdagsåpent på gjenvinningsstasjonen i Alvdal.

Det er nemlig onsdag som er den nye åpningsdagen. Da er det åpent fra tidlig ettermiddag og en bit utover kvelden. Bil etter bil med hageavfall på tilhengeren svingte inn på asfaltflata for å tømme i solskinnet onsdag, med et snøkledd Tronfjell som kulisse i bakgrunnen.

– Nå er det tida for hageavfall, sier Hanne Maageng Olsen, som er kommunikasjonssjef i Fias.

Hun legger til at alle gjenvinningsstasjoner også har åpent på utvalgte lørdager i sommerhalvåret.

Kommunikasjonssjefen forteller at Fias har 11 gjenvinningsstasjoner der folk kan levere sortert avfall og restavfall. Stasjonene er betjente, og onsdag var det også kaffe, vafler og konkurranse på Alvdal. Da kunne publikum få prøve kunnskapene sine og svare på om det er det tomme malingsspannet eller den halvfulle salmiakkflaska som er det farlige avfallet, for eksempel.

– Det er 20-årsjubileum for gjenvinningsstasjonene våre i år, legger Maageng Olsen til.

Hun synes veldig mange er veldig flinke til å levere avfallet sitt. Mengden avfall ved stasjonene øker jevnt og trutt.

– De fleste ser nok nytten av å gjøre ting riktig, mener hun.

Ordfører Johnny Hagen mener det blir veldig bra å få en gjenvinningsstasjon som er åpen både mandager og onsdager. Romslig og fint synes han også det har blitt.

– Vi skal forresten behandle avfallsplanen i kommunestyret denne uka, legger han til.

Sammen med Ole Solvang foretok ordførere den offisielle åpningen av stasjonen. Den har riktignok vært i drift på denne tomta siden desember, etter at den ble flyttet fra et annet sted på industriområdet. Nabobedriften som produserer gjerdestolper trengte mer plass, og da ble det flytting.

Snora var for anledningen brukte klesplagg som var knyttet sammen.

– Klesplagg kan selvsagt leveres til gjenvinning, poengterer Hanne Maageng Olsen.

Fjellregionen Interkommunale Avfallsselskap AS (FIAS) eies av kommunene Holtålen og Røros i Trøndelag – og Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Rendalen, Stor-Elvdal og Engerdal i Hedmark.