Stormobilisering for mer fibernett

FIBER: Disse karene maner folket å mobilisere for å synliggjøre behovet for fiber. Fra venstre: Per Westgård, Alvdal, Bjørn Frydenborg og Arild Løvik. FOTO: ERLAND VINGELSGÅRD

FIBER: Disse karene maner folket å mobilisere for å synliggjøre behovet for fiber. Fra venstre: Per Westgård, Alvdal, Bjørn Frydenborg og Arild Løvik. FOTO: ERLAND VINGELSGÅRD

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Regionrådet tar nå et aktivt tak for å mobilisere folket til å si fra om sitt behov for fibernett. Staten stiller opp med en liten pott for å hjelpe de som bor mest grisgrendt.

DEL

Begge region-næringssjefene, Bjørn Frydenborg og Arild Løvik, engasjerer seg kraftig i saken.
– Vår primære jobb er å få folk til å melde sitt behov. Hver enkelt kommune har nå sin «fiber-kontakt» som skal samordne behovet. Neste etappe er å prioritere i forhold til de statlige pengene som er lagt på bordet. I år er det vel 100 millioner kroner som skal fordeles på alle landets kommuner. De som bor mest grisgrendt vil få mest av potten, sier Bjørn Frydenborg.

Os fikk i fjor

Dette var også en lignende aksjon i fjor, men det var bare Os kommune som søkte. De fikk også midler.
– Nå er opplegget i Os i ferd med å realiseres, men vi har hatt flere omganger rundt anbudene. Det har vært flere klagerunder, sier Bjørn Frydenborg. Utbygginga i Os er opplegg østover i kommunen.

Alvdal-grender

Per Westgård er engasjert som kontaktperson i Alvdal.
– Vi har allerede pekt ut noen grender som er dårlig stilt med nett-tilgang. Ofte har de bare ordinære telefonlinjer. Disse vil bli prioritert ved de statlige midlene. Andre steder kan det være såpass mange som er interessert, at det er kommersielt interessant for utbyggerne, forklare Per Westgård.
Tirsdag fikk han overrakt ei liste fra oppsitterne på Strømmen. De ønsker fiber.
Arbeidets Retts medarbeider, undertegnede, er en av oppsitterne, og vi ønsker å følge denne saken for å se hvordan grendene får fiberdekning.
– Deler av dette området har også dårlig mobildekning, sier Westgård. Derfor stiller det sterkere når de statlige pengene skal fordeles.

Lite fiber i Folldal

Enhetsleder Ole Håkon Flatøy i Folldal konstaterer at det er få folldøler som har fiber i dag.
– Dette er et viktig tiltak for bygda, først og fremst for dem som bor der i dag, men også for mulige innflyttere. Eksempelvis er det noen som endrer status på hyttene sine. Derfor er det viktig å tilby både hytte- og huseiere fiber, sier Flatøy.

Artikkeltags