Gå til sidens hovedinnhold

Flere bussavganger er fjernet

Artikkelen er over 6 år gammel

Nye rutetider for busstilbudet fra Hedmark Trafikk reduserer fleksibiliteten og vil føre til færre kunder og mindre kollektivbruk spår brukere.

Samtidig med skolestart mandag 17. august, ble det innført ruteendringer i busstilbudet i regionen. Det fikk elever, og noen lærere, ved Nord-Østerdal videregående skole merke fra dag en.

Da første skoledag var over i ett-tida, tilpasset det alle trodde var samme rutetider som før sommerferien, sto om lag 30 undrende passasjerer igjen på bussholdeplassen.

- Bussene til Alvdal og Tylldalen og Folldal kom som ventet, men vi som skulle nordover mot Røros måtte forundret konstatere at det ikke kom noen buss, forteller Eirik Lockert Rohde.

Busstilbudet brukes både av elever, arbeidspendlere og andre folk på strekningen til Tynset.

Ann-Randi Røstum fra Røros er lærer ved NØVGS. I likhet med kollega Jenny Borgos, har hun pendlet til Tynset med buss i flere år. De er to av i alt ni ansatte ved skolen som pendler fra Røros.

Av ulike årsaker er det sjølsagt ikke ni som tar bussen daglig, men de pendlerne som gjør var fornøyd med tilbudet som var. Nå opplever de et mindre fleksibelt og dyrere tilbud.

- Buss er billigere enn tog for ordinære passasjerer, og for elevene skal og bør jo skoleskyssen være gratis, sier Røstum og Borgos.

Med det nye tilbudet er det også flere passasjerer på bussene, og kapasiteten er så godt som sprengt.

- Dette forsinker også og vi kan nesten ikke skjønne at bussen vil rekke fram til skolestart vinterstid. Det er fem minutters margin nå i dette flotte været, og likevel har bussene ligget etter fastsatt rute flere ganger.

Lockert Rohde er tredjetrinns elev ved musikklinja, mens Ane Sæbø Auran startet i første klasse på musikklinja nå i høst.

- Vi har ofte øvingsøkter og fleksible dager fra skolens side, som det nå blir vanskeligere, og også dyrt, å benytte seg av, poengterer Lockert Rohde.

Lærerne påpeker at Hedmark Trafikk vil tape kunder.

- Flere vil måtte gå over til tog. Det er dyrere, men tilbyr heretter en bedre løsning for skoledag og arbeidsdag enn det bussen representerer. Månedskort på bussen koster nå 1350 kroner. For det samme med tog blir det 2000 kroner, men jeg vil likevel gå over til tog, sier Røstum.

- Dette henger ikke på greip. Vi oppfordres til å bruke kollektivtilbud, men disse endringene resulterer i det motsatte, samstemmer firkløveret.

- Jeg snakket sjøl med flere elever fra Os på skolen i dag, som jeg ikke observerte på morgenbussen. De bekreftet at de i stedet hadde fylt opp en privatbil, forteller Røstum.

Målet er at videregående på Røros og Tynset skal gi et samlet bredest mulig tilbud til elevene fra hele regionen.

- For at det være reelt for elevene er det viktig med et fleksibelt skysstilbud. Det er en ulempe med å pendle i utgangspunktet, det er nå så. Men nå har vi fått et dårligere tilbud og økt pris. En enkeltreise med tog fra Røros er 125 kroner for voksen og 94 for studenter, opplyser de.

Kommentarer til denne saken