Flere jenter enn før vil bli tømrere, elektrikere og bilmekanikere

Flere jenter vil hit: De siste tre årene har antall jenter som søker seg til elektrofag, bygg- og anlegg og teknikk og industriell produksjon økt med 50 prosent. Her fra åpen dag på Røros videregående skole, der Stian Galåen (24) fikk lov til å prøve å sveise i verkstedet. Arkivfoto.

Flere jenter vil hit: De siste tre årene har antall jenter som søker seg til elektrofag, bygg- og anlegg og teknikk og industriell produksjon økt med 50 prosent. Her fra åpen dag på Røros videregående skole, der Stian Galåen (24) fikk lov til å prøve å sveise i verkstedet. Arkivfoto. Foto:

Over hele landet har 187.500 elever søkt seg til videregående skole. Rekordmange jenter har søkt seg til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon - linjer som tradisjonelt er dominert av gutter.

DEL

Anne Buttingsrud, rektor på Nord-Østerdal videregående skole, forteller at de også ser en økende søkermasse med jenter til disse fagene.

- Nå etter førsteinntaket har vi jenter på alle disse linjene. Spesielt artig er det at vi for første gang siden jeg startet her for seks år siden, har jenter som starter på bygg og anlegg til høsten, sier hun.

På Røros videregående kan de ikke se samme trenden.

- Vi har ingen spesielle endringer i søkemønsteret mellom kjønn. Det er ikke sikkert det vises så godt i søkertallene på små skoler, sier Hilde Knutsen, rektor ved Røros videregående skole.

Så mange har søkt seg til Røros VGS.

50 prosent økning de siste årene

Det er store forskjeller i søkemønsteret til gutter og jenter; Gutter dominerer i svært stor grad blant søkere til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon, men det har aldri vært flere jenter som søker seg til disse utdanningsprogrammene enn for skoleåret 2020-21. Antallet jenter som søker til Vg1 på disse tre utdanningsprogrammene har økt med 50 prosent de siste tre årene, heter det i en pressemelding fra Utdanningsdirektoratet.

– Søkertallene er nokså stabile fra år til år, men det er gledelig at flere bryter ut av tradisjonelle søkemønstre når de velger utdanningsløp, sier Hege Nilssen, direktør i Utdanningsdirektoratet.

Stor overvekt av jenter i helse og håndverk

– Hvis vi skal oppnå bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet er det også en forutsetning at flere jenter og gutter velger utradisjonelt. Derfor er det veldig positivt at flere jenter vil gå utdanningsprogrammer som tradisjonelt har vært svært dominert av gutter, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Det er fremdeles en stor overvekt av jenter ved flere utdanningsprogram, blant annet helse- og oppvekstfag og kunst, design og håndverk. Aller størst overvekt av kvinnelige søkere er det til det nye utdanningsprogrammet frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, med 90 prosent kvinnelige søkere.

Flere søkere til yrkesfag enn studieforberedende

Det er 1300 flere søkere til yrkesfag på Vg1, enn til studieforberedende utdanningsprogram. Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere på Vg1 og Vg2, med teknikk og industriell produksjon og elektrofag på andre og tredjeplass.

Inntakstallene viser at 85 prosent av elevene har fått tilbud om sitt førsteønske. 6 prosent står på venteliste. Dette er nokså stabile tall fra tidligere år. Søkere til Vg1 får i mindre grad oppfylt førsteønsket sitt enn søkere til Vg2 og Vg3. Det er også en lavere andel som får tilbud om førsteønsket i yrkesfag enn i studieforberedende utdanningsprogrammer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken