Foro Tynset er månedens fredsprofil

Foro Tynset arrangerte seminar på Tynset i påskeuka, med 80 deltakere fra Norge og Europa.

Foro Tynset arrangerte seminar på Tynset i påskeuka, med 80 deltakere fra Norge og Europa. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(NTB) Norges Fredsråd fremhever hver måned et enkeltmenneske eller organisasjon som har utmerket seg for forbrødring og fred i måneden som har gått. Månedens fredsprofil for november 2016 er Foro Tynset – Skandinavisk forening for fred og forsoning i Colombia.

- Utmerkelsen er absolutt hyggelig å få. Det er ikke en ubetydelig mengde frivillig arbeid som legges ned, sier leder for Foro Tynset, Gunn Bråten.

I Colombia har det vært en jobbet lenge og hardt for å få på plass en fredsavtale. I forrige uke kom nyheten om at fredsavtalen endelig ble ratifisert i landets nasjonalforsamling. Ratifiseringen er et viktig og positivt steg mot et fredeligere og mer rettferdig samfunn.

- Det er nyankomne kvoteflyktninger som utgjør medlemmene i foreningen, spredd i hele Norge. Og med to unntak handler dette om alenemødre. Vi bor på bygda og vi jobber med å få en forståelse for kvinners deltakelse i foreningen er viktig og akkurat det krever mye. Det er omfattende jobb når vi skal arrangere aktiviteter og jeg er stolt over seminaret vi hadde i påska på Tynset med 80 deltagere fra Norge, og Europa. Det gikk meget bra å arrangere på Tynset, sier Gunn.

Hennes engasjement for Colombia ble vekket i 1998.

- Jeg satt da SU's sentralstyre, og vi jobbet med et solidaritetsprosjekt med vår søsterorganisasjon i Colombia. Jeg ble etterhvert bosatt i landet og giftet meg med Alfredo, sier Gunn som nå bor med mann og barn i Tylldalen.

Lørdag er hun på plass i Oslo og fredsprisutdelingen.

- Foro Tynset har fått fire plasser, forteller Bråten.

Stiftet i 2014

Foro Tynset har vært en aktiv stemme for eksil-colombianere i Norge for å fremme deres påvirkningskraft i arbeidet mot en fredsavtale i Colombia.

Foro Tynset ble stiftet i desember 2014, med et hovedformål å arbeide for fred og forsoning i Colombia gjennom deltakelse i Foro Internacional de Victimas, og ved å arrangere fredsmarkeringer og aktiviteter i Norge.

Gunn Bråten er foreningens daglige leder.

I en del av begrunnelsen for prisen heter det:

– Colombianske ofre for konflikten får her en arena der de kan fortelle og dokumentere sin historie. Målet er at også eksil-Colombianerne skal bli tatt hensyn til i fredsprosessen, samtidig som Foro jobber for å fremme eksil-colombianernes rettigheter også utenfor hjemlandets grenser.

– Mange av flyktningene måtte forlate landet på grunn av vold eller forfølgelse, og det er derfor særdeles viktig at deres interesser blir ivaretatt i forhandlingene og i arbeidet etter ratifiseringen. Spesielt kvinners deltakelse, politiske og økonomiske rettigheter har fått mye oppmerksomhet.

– Foro Tynset har gitt eksil-colombianere en stemme slik at også deres tanker om hvilke garantier som må til ved en eventuell retur blir inkludert i avtalen.

Norges Fredsråd gratulerer Foro Tynset med utmerkelsen.

– Foro Tynset har bidratt med å øke kunnskapen om Colombia her i Norge og til å styrke integreringen av colombianske flyktninger i fredsprosessen. Norges Fredsråd berømmer arbeidet Foro Tynset gjør for å bidra til at ofrenes stemme har blitt hørt i fredsforhandlingene! Gratulerer!

Colombia

Etter mer enn 50 år med konflikt er fredsarbeidet i Colombia langt fra over selv om det endelig er enighet om en fredsavtale. Bare i ukene fram mot folkeavstemningen ble minst 22 fredsaktivister drept, og midt i november rapporterte colombianske medier at over 70 menneskerettighetsforkjempere har blitt myrdet så langt i år. Det colombianske sivilsamfunnet har i mange tiår arbeidet for fred og menneskerettigheter, og kjempet for å stoppe forfølgelse og drap på fredsaktivister. Skal en bærekraftig fred oppnås må colombianske myndigheter kunne garantere for sivilsamfunnets sikkerhet og folkets rett til å organisere seg må ivaretas. Det er nå etter ratifiseringen i slutten av november at selve arbeidet starter med å forsone folket, forene de mange motsetningene i samfunnet og komme til en enighet alle kan leve med.

Artikkeltags