Folkemusikkgruppen Tæladylju med alvdølen Martin Follstad og folldølen Ola Brandsnes Vårtun i spissen har planer om å spille inn folkemusikk fra Nord-Østerdalen.

Nå søker de om 40.000 kroner både fra Alvdal og Folldal kommuner til prosjektet.

Plata skal inneholde både egenkomponert folkemusikk og tradisjonsmusikk fra Nord-Østerdalen.

Tæladylju har med noen håndplukkede musikere på innspillingen: Marius Trøan Hansen fra Sørum på trommer, Espen Bakke fra Kristiansand på bass og Christoffer Mietle Furuheim fra Slemmetad på gitar.

Gjesteartister er Olav Kjernmoen fra Alvdal på fele, Arild Plassen fra Folldal på fele, Jonas Eriksen fra Oslo skal rappe, mens John André Eira fra Mazé skal joike. Radio- og tv-personligheten Torfinn Borkhus fra Folldal er forteller.

– Vi har spilt konserter i over fire år nå, på alt fra eldrehjem til større scener. Det siste året har vi blant annet spilt på Livestock-festivalen, brylluper, boklansering hos Aschehoug, mandelpotetfestivalen, mange stuekonserter, og inspirasjonsseminar for Norges bygdekvinnelag i Bergen. Vi merker behovet for å få musikken vår spilt inn både for salg av plater og for promotering ved streaming, skriver musikerne i søknaden til kommunene.

De har ambisjoner om å spille enda mer rundt, samarbeide med flere artister og «spre musikken til det norske folk». En rast titt på gruppens facebookside avslører musikk om hverdagslivets slit: «Tomt for pjalt» og «Flatt dekk i Grimsdalen» er et par av klippene.

Martin Follstad har vokst opp i folkemusikkmiljøet i Alvdal og har allerede ti år bak seg med Alvdal spell- og danselag. Han spiller for det meste fele, men også mandolin, går det fram av søknaden. Til daglig studerer han ved Norges veterinærhøyskole.

Ola Brandsnes Vårtun har sin bakgrunn fra korps og rockeband i Folldal, og har musikkutdanning. Han spiller i en rekke band, og er både komponist, musiker og produsent. Trøorgel er instrumentet hans i Tæladylju.

De unge musikerne har allerede fått flere utmerkelser, og senest sommeren 2017 ble Tæladylju tildelt Folldalsprisen for å være betydningsfulle ambassadører for bygda og forbilder for de yngre.

Planen er å gå i studio i Kristiansand neste år.

– Vi er ikke tilknyttet noe plateselskap, så vi slipper plata når vi vil. Vi kommer til å arrangere plateslippkonsert både i Oslo-området og hjemme i bygdene, uttaler gruppen. De ser også for seg split-konserter med gjesteartistene og andre band.

I søknaden til kommunene skriver Follstad og Vårtun at de mener plata vil bli ei plate alle musikkglade innbyggere i kommunene vil like, og at den vil kunne inspirere barn og unge til å jobbe med musikk og åpne øynene deres for musikk fra nærområdet.

– I tillegg har vi etter mange konserter rundt om i landet gått mange fans som også vil høre musikken, skriver de.