Gå til sidens hovedinnhold

Folldal har flust med ledige jobber for tida: Nå samler bedrifter og kommunen kreftene for å få folk til bygda

Artikkelen er over 1 år gammel

– Mye er morsomt i min rolle, men dette er ekstra artig, sier en fornøyd ordfører Kristin Langtjernet.

Ordføreren hadde besøk på kommunehuset onsdag fra flere bedrifter og en enhetsleder i kommunen. Felles for alle er at de har behov for folk. Det er flust med ledige jobber i Folldal for tida, i et vidt spekter.

– Nå skal vi skaffe oss oversikt og hjelpe hverandre, sa Ap-ordføreren.

Akkurat nå kan hun slå hull på myten om at det er vanskelig å flytte til en distriktskommune fordi det ikke finnes jobb til begge i et par.

Se bare her:

Styreleder Per Magne Ståland i Tollans Byggservice AS forteller at de trenger daglig leder.

– Vi har lett et par år, og fisker blant utflytta ungdom som har den riktige kompetansen, sier han. Bedriften som i dag har sju ansatte, er på jakt etter noen med utdannelse som bygningsingeniør.

Han legger til at det kan være behov for snekkere også, men akkurat nå er det daglig leder det haster mest med.

Johan Haugland, styreleder i Folldal Innkjøpslag SA, er også på utkikk etter ny daglig leder, og dessuten trenger de en butikkmedarbeider på deltid.

Leter og leter etter en psykolog

En stor arbeidsplass i Folldal er Frankmotunet, som tilhører Tyrilistiftelsen og ligger under spesialisthelsetjenesten. Her er det 25 ansatte, og dessuten tre fylkeskommunalt ansatte lærere som tilhører kollegiet.

– Vi søker etter en psykolog eller psykologspesialist, forteller Rune Kongsrud.

Han sier de nesten har hatt napp et par ganger, men hans erfaring er at det ryker på at samboer eller kjæreste ikke får jobb i bygda.

– Nå når jeg har mer oversikt, øker sjansene, kommenterer han om initiativet der bedrifter og kommune nå finner sammen i rekrutteringsarbeidet.

Frankmotunet har også ledig et vikariat for en behandler med helsefaglig eller sosialfaglig bakgrunn.

Ole-Martin Håtveit hos Folldal Elektro AS/Solenergi Norge sier at hos dem er det et stadig behov for montører. I dag er de åtte, og leier i tillegg inn tre-fire.

Duett vil vokse

En annen av Folldals større bedrifter er Duett. Totalt er de 100 ansatte fordelt på fire steder. I Folldal befinner utviklingsavdelingen seg, selve hjertet i bedriften. 17 personer jobber her.

– Vi trenger flere. Både IT-folk eller programutviklere, og økonomifaglig personell som økonomer, revisorer eller regnskapsførere, sier Espen Moseng, selv innflytter i Folldal – og utviklingssjef i Duett AS.

Duett går ikke av vegen for å rekruttere fra utlandet, og mener det ikke er noen grunn til å være redd om det dukker opp utenlandske navn på søkerlistene.

– Vi skal vokse, og framover skal vi fort ansette et tosifret antall folk. Vi ansetter der kompetansen finnes – men det er et ønske å få folk til Folldal, understreker Moseng.

Også hans erfaring er at den ene i et par får jobb, mens den andre kan streve. Nettopp derfor er de opptatt av å vite mer om hva som rører seg på jobbfronten i Folldal.

ECIT Folldal er en annen bedrift som trenger regnskapsfører.

Trenger sårt en næringsutvikler

Folldal kommune har flere jobber ledig. En nøkkelstilling er næringsutvikleren. Denne venter både kommunen og næringslivet på å få besatt. Stillingen lyses ut. I mellomtida lover ordføreren at hun og kommunen skal holde tak i samarbeidet med næringslivet om rekruttering til ledige jobber.

– Privat og offentlig må kunne spille på lag; dette er småkommunens styrke, mener ordføreren.

Elsa Laila Tuveng leder HRO i kommunen, enheten for helse, rehabilitering og omsorg.

– Vi søker etter kommunelege 2, og stillingen blir lyst ut igjen, men kanskje på en annen måte enn før, forklarer hun.

Folldal er ikke den eneste kommunen som strever med å få nok søkere når de lyser ut legestillinger. Stabiliteten i legedekningen finner vi gjennom kommunelege 1, Barbara Inauen.

Videre trenger kommunen turnusarbeidere som kan være med å bemanne opp helgene. To hele sjukepleierstillinger har søknadsfristen akkurat gått ut på, og der meldte det seg to søkere. Nå står intervjuer for tur her. Også på helsefagarbeidersida er det rekruttert. Men Tuveng forteller at behovet vil øke framover. Mange er på tur til å bli pensjonister, og det må fylles på med både helsefagarbeidere og sjukepleiere, med eller uten spesialutdanning. Fysioterapeut med driftstilskudd er også aktuelt.

Tuveng legger til at kommunen skal bygge og omorganisere i HRO. Nybygg og renovering kan bli spennende å få være med på. Dessuten er Folldal med i et velferdsteknologiprogram, noe som enhetslederen også mener gjør det spennende å søke jobb i Folldal.

HRO har totalt 130 ansatte, som dekker opp omtrent 80 årsverk.

– Får vi inn noen som er interessert, så har vi stipendordninger. Sjukepleierstudenter kan få helgestillinger, og tilbud om stipend. Det samme gjelder helsefagarbeidere, sier enhetslederen.

Det finnes også muligheter i næringslivet for arbeidstakere som ikke har så mye utdanning.

– Vi er en industribedrift, og har lavere krav til utdanning på mye av det vi gjør – selv om også vi oppgraderer og får mer behov for teknisk personell, sier Tommy Kristoffersen hos Primar AS.

– Skjønner ikke at ikke flere flytter på landet

Sissel Opshaug, oslokvinne som flyttet til Folldal og som leder næringsmiddelbedriften hennes far startet i Folldal da han bare skulle kjøpe en ystekjele fra det nedlagte meieriet, synes det er rart at ikke flere flytter på landet. For henne har det blitt det naturlige.

Primar AS er mest kjent for sin bacalao, men Opshaug forteller at de har fire nye produkter på trappene. Om de slår an i markedet, vil Primar trenge flere folk på fast basis. Om en ikke har fagbrev relatert til næringsmiddelindustri fra før, finnes gode ordninger der voksne kan kurse seg fram mot et fagbrev.

Primar har også vært på jakt etter sals- og markedssjef. Det har løst seg per i dag, men hvordan det blir framover, sier Kristoffersen og Opshaug at de ikke vet. De trenger dessuten fortløpende tilkallingsvikarer som kjenner produksjonen.

Folldal på kartet

– Nå må vi sette bygda på kartet og få vist fram alle jobbene, mener Opshaug.

Ordføreren legger til at mye annet også ligger til rette for dem som vil flytte til kommunen.

– Barnehageplasser har vi, med løpende opptak gjennom året. Her må ingen vente et år på barnehageplass. Vi har en nesten ny skole, vi har et bredt tilbud innen kultur og idrett, og mange lag og foreninger, sier hun.

– Hvordan er det med boliger?

– Det finnes utleieboliger, det er småbruk og større bruk til salgs, og det er også flere boliger for salg, svarer ordføreren.

Rune Kongsrud fra Frankmotunet trekker fram ombyggingen som pågår ved Grimsbu Turistsenter, der det nå lages flere små leiligheter som han mener kan være fine overgangsboliger en måned eller to mens man leter etter noe annet.

Tommy Kristoffersen skjeler også til regionsenteret Tynset og sier at studiesenteret på Tynset er et godt alternativ for folk som vil etterutdanne seg innen enkelte fagfelt. Desentralisert sjukepleierutdanning finnes også.

Kommentarer til denne saken