Starter opp nytt tilbud for LHL-medlemmer - med hjertestarter

Olrun Tallerås (til høyre) skal lede styrketrimmen på fredager. Leder i LHL Folldal Johannes Dalen (til venstre) og nestleder Jarle Dalløkken gleder seg.

Olrun Tallerås (til høyre) skal lede styrketrimmen på fredager. Leder i LHL Folldal Johannes Dalen (til venstre) og nestleder Jarle Dalløkken gleder seg.

Artikkelen er over 3 år gammel

Med midler fra Extrastiftelsen, drar LHL Folldal i gang et nytt lavterskel styrketreningtilbud. Og det er med stolthet de også kan overrekke en hjertestarter til Folldal friskliv.

DEL

LHL Folldal med sine drøyt 90 medlemmer er et aktivt lag, og nå legger de til enda et nytt tilbud oppå de aktivitetene de allerede har.

-Vi søkte Extrastiftelsen om 26 800 kroner, og vi fikk 27000 kroner. Det er vi stolt over, for det er et trangt nåløye, sier henholdsvis leder og nestleder for LHL Folldal, Johannes Dalen og Jarle Dalløkken. Hver fredag framover vil kommunens fysioterapeut, Olrun Tallerås, lede styrketreningen som er spesielt tilpasset de med helsemessige utfordringer.

-Jeg har jobbet med hjertepasienter før, og dette gleder jeg meg til. Hjerte- og lungepasienter er ei gruppe det er viktig å ta tak i når det gjelder styrketrening, sier Olrun. Hun understreker at når det gjelder for eksempel nyopererte, er det viktig at de snakker med legen sin før de begynner å trene, og deretter gir henne et lite vink, om den helsemessige tilstanden.

Flott gave

Olrun Tallerås er også leder for Folldal Friskliv, og kunne dermed også ta i mot en gave i form av en hjertestarter. Denne kan redde liv, og Jarle og Johannes er takknemlig mot Extrastiftelsen, og stolt over å kunne overrekke den.

-Dette er en kjærkommen gave, som vi har ønska oss lenge, sier Olrun. Hun er sjøl kurset i å bruke hjertestarteren, og apropos kurs så har Johannes og Jarle en liten plan der. Et kurs i å bruke hjertestarter er kostbart, og de er interessert i å komme i kontakt med andre bedrifter og foreninger i Nord-Østerdal, for å arrangere et kurs. De to vil ta på seg å koordinere det, og de er også behjelpelig med å bestille hjertestartere hvis noen ønsker det.

Styrketrening for alle

Tilbake til styrketreningen, og det er noe som Olrun brenner for.

-Styrketrening er viktig, både for å forebygge og behandle sykdommer. På friskliven har vi mye å tilby, og folk må finne den treningsformen som passer en best, sier hun. LHLs lavterskeltilbud på fredager er åpent for alle, ikke bare medlemmer. Olrun er klar på at ingen må føle seg skremt av ordet styrketrening, her handler det ikke nødvendigvis om å løfte vekter. Vrimmelen av apparater kan kanskje virke forvirrende første gang, men Olrun legger stor vekt på å finne riktig program for den enkelte.

- Dette er et lavterskeltilbud, understreker både hun, Johannes og Jarle. Ball, strikk, og verktøy for å øve på god balanse, er ting som er enkle å gjøre hjemme også, etter å først ha fått en gjennomgang på friskliven.

-Mye kan du gjøre hjemme etterpå, med for eksempel ei vannflaske eller en mopp, sier Olrun engasjert. Hun roser også LHL (landsforeningen for hjerte- og lungesyke) for gode kurspakker.

Styrketrening kan forebygge og ha en positiv effekt på både demens, benskjørhet, høyt blodtrykk, muskel- og skjelettsmerter, diabetes og hjerte- og lungesykdom.

Plass til flere

Sjøl om det er en stor prosentandel av bygdas befolkning som er medlemmer i LHL, er det plass til flere, minner Johannes om. Både han og Jarle har kjent på kroppen hvordan det er å bli sjuk, og de har begge hatt god nytte av foreninga.

-Jeg vet om mange som har hjerteproblemer og ikke er medlem, det synes jeg er litt underlig. Jeg var sjøl støttemedlem i mange år, før jeg fikk bruk for medlemsskapet, sier Jarle.

Nysatsningen til LHL på landsbasis er hjerneslag, noe som rammer flere og flere.

Noe som passer for alle

For den som vil bevege seg i regi av LHL Folldal, så er det mulighet nesten alle av ukas dager, både for medlemmer og ikke-medlemmer. Tirsdager har de hjerte- og lungetrim på Folldal frivilligsentral. Onsdag er det stavganggruppe, også de med utgangspunkt fra frivilligsentralen. Torsdag er det varmtvannstrim, de månedene bassenget er åpent. Og nå kan altså uka rundes av med styrketrening. Reglene er som vanlig i Folldal frisklivs lokaler, det vil si at kun innesko er tillatt, og at håndkle må være med. Ettersom det ikke er garderobemuligheter, må treningstøyet være på fra før. Nå håper de at riktig mange dukker opp på oppstarten, som er førstkommende fredag.

Sjøl om altså rypejakta starter den dagen, som Jarle sier med glimt i øyet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken