Fordyp deg i samfunnsutviklingen med Rørosmuseet

Bli med Rørosmuseets guider for å lære mer om de bevarte trehusene og de som levde der.

Bli med Rørosmuseets guider for å lære mer om de bevarte trehusene og de som levde der. Foto:

Av

Til å drive bergverk i Norge ble det hentet inn tyske eksperter og tyske fagarbeidere. Et klassesamfunn utviklet seg, men gruvene ga også etterlengtet arbeid til mange. Bergverksindustrien førte også med seg teknologisk utvikling, livlig handel og samfunnsvekst.

DEL

Sommer i Fjellregionen Gruvesamfunnene i Rørosregionen og Nord-Østerdal har på mange måter betydd alt for samfunnsutviklingen i regionen. Dette samt drift og livet i gruvene formidles av Rørosmuseet gjennom en betydelig samling av spennende, historiske bygninger, tekniske anlegg, kulturhistoriske gjenstander, foto, kart, tegninger og arkivmateriale fra bergstaden Røros og bygdene rundt.

Museet har også et spesielt ansvar for verdensarven Røros, sørsamisk kulturhistorie, bergverkshistorie og bygningsvern. En del av samlingen har tilhørt Røros Kobberverk.

Lørdag 13. juni åpnet museet igjen sine skatter for besøkende, i første omgang Smelthytta og Olavsgruva.

Smeltehytta er åpen hver dag. Her kan du gå på egenhånd i museets faste utstillinger. I utstillinga «Ti finpussa» kan du se hvordan rørosingene gikk kledd til spesielle anledninger og om hvordan folkedrakten har forandret seg gjennom tidene, påvirket av moteimpulser, økonomi og klimatiske forhold. Bergverksutstillinga «Kobberverket» handler om gruvedriften, smeltemetodene ved smeltehyttene og Kobberverkets historie.

Guide og audioguide

Ved å lytte til audioguiden på din egen telefon, har du hele tiden en guide som forteller og forklarer det du ser underveis. I sommer kan du også få med deg den store utstillingen Hellig jord med malerier av Håkon Gullvåg, fram til 15. august.

Omvisninger i Olavsgruva består av en times vandring gjennom bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Fra 20. juni - 15. august blir det fire omvisninger i gruva daglig.

Museet kan også friste med daglige Bergstadvandringer med start fra Malmplassen. 333 års gruvedrift og byjordbruk har skapt en særegen by på fjellvidda. Bli med på en guidet byvandring der du kan lære mer om husan og folket som levde her på 1700- og 1800-tallet, og hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering.

Fra og med 20. juni til 15. august er det tre Bergstadvandringer daglig.

Det er begrenset antall plasser per omvisning på alle museets omvisninger i sommer. Dette gjelder både sommervandringer og de faste omvisningene.

Forhåndspåmelding anbefales. Kjøp billetter på nett: www.rorosmuseet.no/billetter eller på museets telefonnummer 482 91 055.

Grupper kan bestille omvisninger og historiske vandringer hele året til den tiden som passer best! Spørsmål og booking av gruppeomvisninger: booking@rorosmuseet.no / (+47) 482 91 055.

I smelthytta kan man se og lære mer om kobberverkets drift, hvordan kobberet ble produsert og om Verdensarven Røros og Circumferensen.

I smelthytta kan man se og lære mer om kobberverkets drift, hvordan kobberet ble produsert og om Verdensarven Røros og Circumferensen. Foto:

Familieaktiviteter

Doktortjønna familiepark åpnet 20. juni med på en rekke hyggelige aktiviteter. Der kan du møte alle dyrene som skal holde til der i sommer, prøve fiskelykken og ta en runde på tjønna med Eliasbåten, eller bli med på noen av de andre aktivitetene som ledes av museets verter.

Kafeen i Stenhuset holder åpent, men alle er også velkomne til å spise egen niste og ha piknik ute i det grønne.

Historiske vandringer

Rørosmuseet vil også ha tilbud om en rekke historiske vandringer og arrangementer gjennom hele sommersesongen.

Museets nettsider vil i tiden framover bli oppdatert med flere detaljer når det gjelder museets tilbud i sommer. Følg med på rorosmuseet.no for oppdatert liste med tidsangivelse for alle omvisninger når du planlegger sommerferie på Røros.

Museet har historisk vandring på Ratvolden 19., 26. juli og søndag 2. august. På Ratvolden blir du kjent med forfatteren, dikteren og mennesket Johan Falkberget. Falkberget (1879-1967) var født og oppvokst på gården Falkberget i Rugldalen. Han flyttet tilbake til hjembygda i 1922 og bygget gården Ratvolden, 600 meter fra Falkberget.

Historisk vandring med temaet Falkberget i Bergstaden går av stabelen 30. juli.

Mandag 20. juli arrangeres historiske vandringer på Storwartz. Storwartz-feltet var et av Røros Kobberverks viktigste gruveområder. Her var det sammenhengende gruvedrift fra 1645 til 1972. Storwartz er en del av verdensarven Røros bergstad og Circumferensen.

Torsdag 16. juli er det historisk vandring i Småsetran som står for tur.

Museet minner om at det kun er påmelding på alle museets omvisninger i sommer.

Øvrige besøkssteder

Øvrige besøkssteder som tilhører Rørosmuseet er Sleggveien, Pressemuseet Fjeld-Ljom og Bygningsvernsenteret.

Husa i Sleggveien gir et lite innblikk i bergverkssamfunnets sosialhistorie. I de øverste husa bodde det handverkere, tatere, løsarbeidere og enslige som ikke hadde gårdsbruk og husdyr å leve av.

Pressemuseet Fjeld-Ljom ligger i Røros sentrum, i de gamle lokalene til lokalavisen med samme navn. Her kan aviser fortsatt lages på gammelmåten, med blytyper, klisjeer og møysommelig arbeid.

Ta med deg hele familien på en omvisning i Olavsgruva. Gruva er Røros Kobberverks nest yngste gruve. Gruva var i drift fra 1936-1972.

Ta med deg hele familien på en omvisning i Olavsgruva. Gruva er Røros Kobberverks nest yngste gruve. Gruva var i drift fra 1936-1972. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken