Gå til sidens hovedinnhold

Denne nasjonalparken er rik på samiske kulturminner

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå er det mulig å oppleve den gamle samiske boplassen Finnkoihaugan via en ny turapp.

Visste du at Forollhogna nasjonalpark er rik på samiske kulturminner? For første gang er det nå mulig å oppleve den gamle samiske boplassen Finnkoihaugan i Forollhogna via en ny turapp.

Aajege samisk språk – og kompetansesenter på Røros har laget en samisk kulturminneopplevelse til appen som nå er tilgjengelig for alle.

Les også: Villrein-vennlig app

Via turappen får du forslag på over 30 turer og opplevelser i randsonen til nasjonalparken.  Her kan du velge blant sykkelturer, vandreturer og kulturminner etter ønske.

Gjennom appen gis du også en unik mulighet til å få en samisk kulturminneopplevelse. Det helhetlige samiske kulturmiljøet ved Finnkoihauan er en av turene som tilbys i turappen. Her kan du oppleve en rekk ulike samiske kulturminner, blant annet gammetufter, kaldkilder og steinsettinger. Turen inn til Finnkoihaugan er lagt opp fra Elgsjømoen innerst i Hessdalen i Holtålen kommune. Det er en fin tur på omtrent 3 timer tur/retur i lett terreng.

Aajeges intensjon med formidling på denne måten, er blant annet at folk skal kunne lære om samiske kulturminner. Samisk kultur er nært knyttet til naturen, hvor næringsformer og levesett i liten grad har ført til inngrep og endringer i landskapet. Samiske kulturminner er også beskjedne og lite iøynefallende og kan derfor være vanskelig å oppdage uten forkunnskaper og med et utrent blikk. Det er også ønskelig å formidle at stedet er et gammelt samisk bruksområde, og med dette blir det en del av den helhetlige formidlingen av Forollhogna nasjonalpark. En elektronisk formidling slik som denne er en skånsom måte å formidle informasjon på uten å komme til hindring for blant annet villreinstammen i nasjonalparken.  I denne sammenheng har Ålen Fjellstyre vært en viktig samarbeidspart.

TurApp er en digital løsning for PC og mobil. Versjonen for Forollhogna er utviklet av Nasjonalparkstyret for Forollhogna i samarbeid med aktører rundt hele området, blant annet Aajege samisk språk – kompetansesenter.

I forbindelse med Raasten Rastah festivalen i 2016 vil det bli arrangert en felles guidet tur til Finnkoihaugan, men allerede nå er det mulig å oppleve samisk kulturhistorie på egenhånd via turappen.

Kommentarer til denne saken