– Det er spennende. Jeg har jobbet her på biblioteket før og kjenner det godt.

Det sier Grethe Fætten (50) til Arbeidets Rett. Mandag 2. mai hadde hun første dag som ny biblioteksjef ved Holtålen bibliotek i Ålen.

– Jeg vikarierte for Mari Aas i 2019 og jeg har vært ansatt på biblioteket etter det. Før Mari slutta har det vært to uker med overlapping. Selv om jeg kjenner biblioteket så er det en ny rolle jeg nå har, opplyser Fætten.

På skolen og barnehagen

Fætten er utdannet førskolelærer og har tidligere jobbet både på skolen og i barnehagen i Holtålen kommune. Hun har også tatt utdanning i bibliotekfag. Det siste året har hun vært på servicetorget i kommunen, samtidig som hun har jobbet litt på biblioteket.

– Hvorfor ville du jobbe på biblioteket?

– Jeg trives veldig godt her og trives godt med jobben. Da jeg jobbet på skolen hadde jeg ansvaret for skolebiblioteket fra 2005 og fram til det ble nedlagt i 2013 tror jeg det var. Jeg er glad i litteratur og bøker, men jobben innebærer mye forskjellig. Det er både en kontorjobb og kundebehandling. Jeg har skoleelever og barnehager her og gjennomføre ulike arrangement.

Biblioteket åpnet i nye lokaler i Ålentorget 1. juni i fjor, snart ett år siden.

1. juni åpnet det nye biblioteket i Ålen. Bli med inn!

– Det har blitt et så fint bibliotek og det er mange som kommer innom som også mener det. Antall besøkende til biblioteket har gått opp siden det åpnet i nye lokaler. Vi har åpent på lørdager og det har vært positivt for besøkstallet. I fjor sommer var det mange som var spent på å se hvordan det hadde blitt og var innom for å titte, forklarer Fætten.

Tidligere biblioteksjef Mari Aas sa opp jobben etter nesten ti år. Hun savnet familie og venner i Tydal, og valgte å flytte tilbake til hjemstedet. Aas har fått en toårig prosjektstilling på næring og kultur, hvor hun skal jobbe med bolyst i Tydal.

Kan låse seg inn sjøl

På biblioteket kan folk låse seg inn sjøl mellom klokken 8.00 på morgenen og fram til klokken 22.00 på kvelden alle dager. Dette er et tilbud om meråpent som opp mot 200 har skrevet avtale om ved biblioteket i Holtålen.

– Det gjør at de kan låse seg inn i biblioteket når det ikke er vanlig åpningstid, opplyser den nye biblioteksjefen.

Utover sommersesongen blir det flere arrangement. Sommerles starter 1. juni for elever fra 1. til 7. trinn.

Litterær stolpejakt arrangeres med midler fra nasjonalbiblioteket, som er en ny måte å formidle lokallitteratur på. Denne skal ha start 25. juni og varer til 18. september. Flere andre bibliotek i regionen har også meldt seg på dette prosjektet.

I løpet av uke 18 skal biblioteket være arena for seminaret «Kunst i offentlig rom», som er et samarbeidsprosjekt mellom kulturenheten i Holtålen kommune og fylkeskommunen.