Steller i stand språkkafé

LAGER KAFÉ: Tove Bråten Fjerdingby (bak fra venstre), Manuela Ciutac, Svanhild Næverdal, Heidi Barmoen, Gudrun P. Bakken og Inger Lise Stubsjøen Martinsen (foran) planlegger språkkafé på Frivilligsentralen.

LAGER KAFÉ: Tove Bråten Fjerdingby (bak fra venstre), Manuela Ciutac, Svanhild Næverdal, Heidi Barmoen, Gudrun P. Bakken og Inger Lise Stubsjøen Martinsen (foran) planlegger språkkafé på Frivilligsentralen. Foto:

Gudrun Bakken møtte tre unge menn som ønsker seg et sted å møte andre for en prat. Nå blir det språkkafé på Frivilligsentralen på Tynset.

DEL

– Her trenger vi både noen som kan hjelpe til, og noen som rett og slett kan drikke kaffe, smiler hun.

Bakken er daglig leder på Frivilligsentralen, og det var under et besøk på Opplæringssenteret at hun møtte tre unge menn som fortalte at de stort sett sitter for seg selv etter skolen.

Den som skal lære det norske språket, trenger å snakke norsk utenfor skolen også, og Bakken snakket med styret på Frivilligsentralen, der Tove Fjerdingby Bråten er leder og Inger Lise Stubsjøen også er med. Heidi Barmoen ved Bekkmoen bofellesskap ble involvert, og det samme ble rektor Svanhild Næverdal, og hun som nok har den lengste tittelen av alle, fagleder for bosettings- og integreringsavdelingen ved Tynset opplæringssenter, Manuela Ciutac, opprinnelig rumener, men nå bosatt i Alvdal.

– Vi er har 11 nasjonaliteter blant de ansatte, og det er viktig å praktisere det norske språket, sier Ciutac og snakker av erfaring.

– Mange prater norsk bare på skolen, konstaterer Næverdal, og legger til at opplæringssenteret er glad for samarbeidet med Frivilligsentralen. I første omgang blir det språkkafé på sen ettermiddag tre mandager i høst: 25. september, 30. oktober og 27. november.

– Vi kaller det et prøveprosjekt, sier Gudrun Bakken, og legger til at de trenger folk til både å hjelpe til, og til å drikke kaffe og prate.

Tilbudet er rettet mot unge voksne, enten de er fra et annet land, eller er tilflyttere på annen måte – eller ganske enkelt har lyst til å være med. Gamle og nye tynsetinger, med andre ord, og hybelboere som går på skole på Tynset, for den del.

– Styret i Frivilligsentralen har lenge ønsket å gi et tilbud til yngre og tilflyttere, sier Inger Lise Stubsjøen Martinsen.

Initiativtakerne håper språkkafeen kan bli en arena der tilflyttere kan dele erfaringer – og kanskje kan det bli en smak av mat fra andre land, også?

I snart ti år har Frivilligsentralen hatt en internasjonal kvinnekafé. Den nye språkkafeen er for begge kjønn.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags