Fyrverkeri kun fra klokken 18 til 02 på nyttårsaften: – Tenk på dyra!

FLYTTES INN: Erik Aaen (t.h.) og faren Kåre flyttet inn denne kjøttfeflokken et par dager før nyttårsaften, men Erik forteller at utegående storfe fort blir urolige av fyrverkeri.

FLYTTES INN: Erik Aaen (t.h.) og faren Kåre flyttet inn denne kjøttfeflokken et par dager før nyttårsaften, men Erik forteller at utegående storfe fort blir urolige av fyrverkeri. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Branninspektør Terje Haugland ber folk tenke både på dyr og sikkerhet. Bonde Erik Aaen sier dyra lar seg uroe av levenet. .

DEL


– Fyrverkeri skal kun skytes opp mellom klokken 18 og klokken 02 nyttårsaften, understreker Haugland, som jobber forebyggende i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen, og har kontor på Tynset.

Han sier at det ikke er lov å bruke fyrverkeri før klokka har blitt seks nyttårsaften, og han minner om at små og store dyr kan uroes, rømme og endog ta skade. Det er ikke så lett å få satt i verk forebyggende tiltak fra dyreeiernes side når fyrverkeriet kommer utenom den tillatte tida.

Bonde Erik Aaen på Tynset er én av dem som har utegående storfe. Da vi treffer ham på garden femte juledag er han og faren Kåre imidlertid i ferd med å sette inn den siste flokken med limousin-kjøttfe. Dermed blir de forskånet for årets nyttårsfeiring.

– Men vi merket det på dyra som gikk ute i fjor. Det var fyrverkeri i nærheten, og dyra ble urolige. Det virker som om de er ukomfortable særlig med lydene, sier Erik Aaen.

Gøril Storeng i Tynset bondelag sier de er med på oppfordringen om å holde fyrverkeriet til de fastsatte tidene.

– Hester er andre dyr som kan bli skremt av fyrverkeri. Dyr kan stikke av, og farlige situasjoner kan oppstå, sier hun.

Oppfordringen fra bondelaget er at de som har husdyr i nærheten av der de bor, tenker på det når de skal feire nyttårsaften.

– Folk skal jo få sende opp fyrverkeri, det er ikke det. Men det er fint om de gjør det til fastsatt tid, slik at de som eier dyra kan rekke å sikre dem, sier Storeng.

Når det gjelder den tekniske biten av oppskytingen viser Terje Haugland til nettstedet sikkerhverdag.no, er folk kan lese alt om reglene rundt oppskyting av fyrverkeri.

Her er fyrverkerireglene:


1.PLANLEGG FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.

2.LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK. Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

3.KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET. Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4.SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE. Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

5.BRUK TENNSTAV. Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

6.BRUK BESKYTTELSESBRILLER. For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

7.BØY DEG ALDRI OVER FYRVERKERI SOM ER TENT PÅ. Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

8.IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

9.HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN. Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader.

10.ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN. Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Kilde: sikkerhverdag.no, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken