(Nettavisen): Høye gasspriser har vært den viktigste årsaken til de ekstremt høye strømprisene vi har hatt det siste drøye året.

Normalt har prisen ligget på rundt 20 euro per MWh, mens den i fjor var oppe i 350 euro på det aller verste.

Men nå er det noe som er i ferd med å skje: Mandag morgen var gassprisen nær å falle under 70 euro per MWh på den nederlandske TTF-børsen. I skrivende stund ligger den på 73 euro. Det er den laveste gassprisen siden før krigen i Ukraina startet i slutten av februar.

Tror man klarer seg gjennom vinteren

Årsaken til det kraftige fallet er i stor grad at frykten i Europa for å gå tom for gass i vinter har roet seg: Langtidsvarslene viser at det vil bli langt mildere i vinter enn vanlig fremover. Dermed blir behovet for oppvarming lavere, som igjen reduserer gassforbruket.

Samtidig antyder værvarslene også at det vil blåse forholdsvis mye, som fører til mer vindkraftproduksjon.

– Værprognosene har stor betydning for gassprisen. Tidligere i vinter fikk vi prognoser på en kald avslutning av desember, men dette har blitt snudd helt på hodet. Nå har vi prognoser som viser svært milde temperaturer for Europa. De tallene jeg ser på, viser temperaturer på 6,5 grader over normalt, sier råvareanalytiker i SEB Markets til Europower.

Bloomberg påpeker også at det nå er god tilgang til flytende naturgass (LNG). Dermed er budrundene om leveransene roligere.

Lavere forbruk og høyere temperaturer har ført til at europeiske land har klart å øke gasslagrene i en periode hvor det normalt tappes ned kraftig.

Ifølge statistikk fra GIE (Gas Infrastructure Europe) har gasslagrene økt med rundt 1,5 prosentpoeng mellom lille julaften og nyttårsaften. Økningen er historisk.

Kraftig fall i strømpris-forventninger

Det kraftige fallet i gassprisene slår rett ut på strømprisen, som i seg selv også presses nedover av høyere vintertemperaturer.

Markedets forventninger til nordisk strømpris i januar (finansielle kontrakter) har falt ekstremt den siste måneden. I starten av desember trodde markedet på en strømpris tilsvarende 4,4 kroner inkludert moms (350 euro). Nå handles det på et nivå rundt 2 kroner (160 euro)