Gå til sidens hovedinnhold

Gir reiserestriksjoner til alle innbyggerne i Fjellregionen

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommuneoverlegene i Tynset og Røros kommer med en sterk oppfordring om å begrense reiser inn og ut av Fjellregionen.

– Vi gir en sterk oppfordring om å begrense reiser inn og ut av Fjellregionen, sier kommuneoverlege i Tynset, Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng.

Anbefalingen gjelder alle innbyggerne i regionen og deles av kommuneoverlegen på Røros. Oppfordringen gjelder alle typer reiser, både innenlands og utenlands. Det innebærer reiser til store byer i Norge og steder hvor det samles større folkemengder.

– Det mest effektive tiltaket

– Det er strenge råd, men det er nå vi har et vindu til å gjøre det. Per dags dato er Fjellregionen i en heldig situasjon, hvor ingen innbyggere er smittet av koronaviruset. Tirsdag mistet helsemyndighetene kontroll over smittesporene. Det gjør at det kan dukke opp smittede som man ikke vet hvordan ble smittet. Dermed blir det vanskeligere å kartlegge smittesporene bakover og nærkontakter. Vi mener at reiserestriksjoner er det mest effektive tiltaket for å hindre flere smittekilder. Vi har kontroll på ett eller to tilfeller, men ikke ti samtidig, utdyper Bjørnstad-Tuveng.

Anbefalingen gjelder foreløpig ut mars måned, men kommuneoverlegen forbereder innbyggerne på en situasjon som kan vare lenge.

– Vi må forberede oss på noe som kan vare veldig lenge, men toppen kan komme raskt, sier Bjørnstad-Tuveng.

LES OGSÅ: Siste nytt om koronaviruset

– Et tydelig signal

Assisterende rådmann i Tynset kommune, Morten B. Often, presiserer at kommunen ikke har noen lovhjemmel til å nekte folk å reise, men at de nå går ut med en sterk anbefaling for å hindre spredning av viruset. Tynset kommune har avlyst alle jobbreiser utenfor regionen. Enkelte reiser kan likevel være nødvendig å gjennomføre.

– At vi går ut med en tydelig anmodning, mener vi gir et godt signal. De rådene vi gir nå ville kanskje virket «tullete» for fire uker siden, men forståelsen øker dag for dag, sier Often.

Les også

Viruset får konsekvenser for russefeiring, påska og skolegang: – Vi planlegger at skolene blir stengt

Forberedt på mange i karantene

Helse og omsorgssjef i Tynset kommune, Øystein Kyrre Johansen, sier at sektoren forbereder seg på en situasjon hvor halvparten av arbeidsstokken kan bli satt ut av spill.

– Vi er forberedt på at vi kan få mange ansatte i karantene. Det utfordrer oss på driften. Brukere og pårørende vil merke at det blir andre regler i tiden framover, sier omsorgssjefen.

Kommentarer til denne saken