Hardhaus-helga ble avsluttet med selve Hardhausen søndag, en 23 kilometer lang jaktstart. Fredag kveld ble 15 kilometer lange Riasten rundt arrangert, og lørdag klatret løperne opp motbakkene til Kjøliskarven.

Hardhaus-sjef Lars Ingmar Nyhus trekker frem det fantastiske været og spenningen i den avsluttende jaktstarten som noen av helgas høydepunkter.

– I herreklassen var det fire-fem mann som kunne ha tatt seieren, og der var det spenning til siste slutt. I tillegg har naturen fått vist seg frem fra sin aller beste side i fantastisk vær, sier Nyhus.

Over 150 var påmeldt til hele Hardhaus-trippelen, mens omtrent 200 fullførte minst ett av helgas løp.

Trakk seg etter løyperekord

Vegard Sivertsgård fra Ålen ledet herreklassen klart med åtte minutter ned til Mattis Amundsen fra Namdal Løpeklubb etter løpene fredag og lørdag. Han satte også ny løyerekord for Kjøliskarven tur-retur med tiden 1.05.31.

Han måtte derimot bryte før siste dag på grunn av en skade, noe som banet vei for Namdalsløperen.

Amundsen løp ut halvannet minutt før Tor Håkon Skogstad fra Bratsberg IL på jaktstarten søndag. Han tok godt vare på ledelsen, og vant dermed herreklassen sammenlagt.

– Jeg hadde ikke noen ambisjoner om en sammenlagtseier, men når Sivertsgård trakk seg ble det plutselig gode muligheter. For min del var det ikke varmen som var verst i dag, men heller distansen på 23 kilometer, sier Amundsen etter løpet søndag.

I kvinneklassen klarte Heidi Hestmark Smalås å opparbeide seg en solid ledelse før siste dag. Hun vant til slutt sammenlagt med over seks minutter ned til fjorårsvinner Victoria Sørgjerd fra Leinstrand IL.

– Jeg hadde lite å gi etter løpene fredag og lørdag, så det viktigste i dag ble å holde et jevnt tempo, sier Hestmark Smalås etter målgang.

Bildeserie

Se bildene fra Hardhaus-helga

160 frivillige

Søndag ettermiddag har arrangørene foreløpig fått bare gode tilbakemeldinger fra løperne og publikum.

– Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, og særlig fra langveisfarende deltakere. Vi har hatt med løpere fra blant annet Tønsberg, Oslo og Lillehammer, og de er storfornøyd med både naturen, løypa og løpsoppsettet. Mange av disse har sagt at de kommer igjen neste år, sier Nyhus.

Han takker samtidig alle som har stilt som frivillig i løpet av helga.

– I løpet av helga har vi hatt over 160 frivillige i aksjon, og vi er helt avhengig av at så mange stiller opp for å hjelpe til, sier Nyhus.

Nå ser han lyst på muligheten for at det blir en ny Hardhaus-utgave neste år.

– Nå skal vi evaluere årets løp, og finne ut om staben har lyst til å gå løs på et nytt år. Vi kommer nok til å gjøre noen små justeringer, men vi tror at vi har funnet en mal som fungerer godt. Vi har deltagervekst, og det er det viktigste, avslutter Nyhus.