Nyttårsaften i koronaens tid betyr kanskje at mange får en annerledes dag og kveld enn vanlig. Kanskje du ikke kan være sammen med dem du pleier? Eller kanskje du er vant til å være sammen med noen få eller være alene, sjølvalgt eller ikke, uansett om det er som i år at det er kommuneoverlegene, Nakstad og Høie som ber deg om det eller ikke.

Vi vil gjerne lage ei minnebok til arkivet fra overgangen mellom 2020 og 2021 og til det trenger vi hjelp fra alle dere.

Send oss bilder fra der du er i dag og efta og kveld, enten du feirer stort eller mindre, med raketter eller bål, skogens stillhet eller ser på TV i stua. Hva spiser du, hva driver du med, er det noen du møter som du setter pris på. Hva er viktig for deg?

Del gjerne - med oss på Rettens FB, på epost til [email protected],

eller send til redaktøren på MMS 906 62 117!

Vi som er på jobb i dag har startet litt:)

Bildeserie

Del bilder fra årets siste dag - nyttårsaften

Vi skriver siste dag av 2020, og lite ante vi om hva verden og Norge og Fjellregionen hadde i vente ved forrige årsskifte. Nå derimot vet vi at et virus, som helseekspertene tror oppsto på et av matmarkedene i Wuhan sør i Kina, har endevendt helsesituasjonen, den økonomiske situasjonen og folks hverdagsliv verden over siden da.

Forskerne tror viruset kan ha oppstått blant flaggermus, og så ha blitt overført til mennesker, muligens via en annen art. Vi vanlige folk gikk ikke akkurat og ventet noe slikt, men like fullt er det en kjensgjerning at dette er en varslet katastrofe.

Tilbake i 2018 ledet vår egen Gro Harlem Brundtland arbeidet med en rapport fra Verdensbanken og WHO om hvordan verden ville håndtere en global smittsom og dødelig epidemi. Konklusjonen i rapporten fra det såkalte Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) var at verden ikke var forberedt, til tross for at faren for epidemier økte.

De aller fleste landene i verden har unnlatt å følge opp de forberedelser og beredskap for å kunne håndtere globale utbrudd og pandemier, til tross for klare advarsler. Konsekvensene på kort sikt kjenner vi så altfor godt til nå ved utgangen av 2020.

Det står død og elendighet på mye av det, men det er også noe av det gode vi bør ta med oss videre inn i 2021 med vedvarende smitteverntiltak og i framtida etter det.

Det er måten mange har vist at de bryr seg om hverandre på, hvordan vi sparer klima og miljø ved å reise mindre i jobb og fritid, og hvordan en styrker lokalmiljøet ved å handle mer lokalt, i jobb og privat, i hvert fall for oss som er så heldige at vi har et valg.

Gode ønsker for det nye året til alle våre lesere fra alle oss i Retten!