Gå til sidens hovedinnhold

Gro dirigerer damene ut av koronadvalen

Gro Kjelleberg Solli fra Os er ny dirigent for Tynset Damekor.

Nå har nordmøringen som har gjort nordøsterdøl av seg ikke bare ett, men to damekor å dirigere. Fra før dirigerer Gro Kjelleberg Solli Os Damekor, og nå har hun også inngått samarbeid med Tynset Damekor.

– Det var Marit som ba så pent, smiler Solli og kikker på andresopranen Marit Bangen Henriksen.

Tynset Damekor har ligget i korona-dvale, men starter nå opp igjen med øvelser sammen med sin nye dirigent. Den første øvelsen fant sted 20. september, og neste gang dirigenten setter nesa sørover, er mandag 4. oktober. Akkurat da er det øvelse på skytterhuset på Tynset – men til vanlig er det Tynset barneskoles musikkrom som er øvingslokale.

De rundt 20 sangerne i damekoret er spent på om det dukker opp noen nye medlemmer i høst. For har du en sangfugl i magen, vil koret gjerne bli kjent med deg.

– Det er lurt å begynne allerede nå, inviterer dirigenten og korets styre, som ledes av en annen Marit, nemlig førstealten Marit Langberg Vangen.

I et damekor er det fire ulike stemmegrupper: førstesopran, andresopran, førstealt og andrealt.

– Det er ikke slik at du må kunne noter, du må ikke ha sunget i kor før, og det er ingen prøvesynging, forsikrer kvinnene.

Ambisjonene er imidlertid på plass. Allerede i slutten av november er det planlagt konsert med det som faktisk er Norges nest eldste damekor. I 115 år har koret eksistert.

I Østerdalen er det et sterkt mannskormiljø, og slik har det også blitt en tradisjon med damekor.

– Hvorfor skal folk begynne å synge i kor?

– Det er ufarlig, det er hyggelig og det er sunt, lyder det fra damekor og dirigent.

– Det gir så mye glede, understreker Bjørg Sundberg.

Gro Kjelleberg Solli legger opp til å øve med koret annenhver mandag, mens koret selv sørger for å øve på sine stemmer mandagen imellom.

– Alle har ansvar for å få kulturlivet opp å gå igjen, sier dirigenten, som driver sitt musikalske virke både som frilanser og som ansatt i kulturskolen i Os.

Nå er det endelig slutt på korona-stille sangere i Tynset damekor.

Kommentarer til denne saken