20 tyske skoleelever har bokstavelig talt fått smake på Norge.

Rent konkret har de spist elgkjøtt og fått desserter i utvalg på Restaurant Havern som er øvingsrestauranten til elevene på restaurant og matfag ved Nord-Østerdalen videregående skole. Men skigåing og rørosbesøk har også stått på menyen.

– Tyskerne har vært her i ei uke; de dro hjem natt til i dag, forteller Astrid Jenssveen på telefon fredag 27. januar.

Det har vært ei travel uke på skolen. NØVGS har også holdt åpen dag for tiendeklassinger, foreldre og alle andre interesserte:

Eiril (15) utforsket utdanningsmulighetene

Fordyper seg

Astrid Jenssveen er lærer for flere tyskklasser på NØVGS på Tynset. NØVGS-elevene som er sentrale når det gjelder utveksling med elever fra den tyske byen Soltau, er ei fordypningsklasse på VG3.

– De er bare fem stykker, opplyser Jenssveen.

Saken fortsetter under bildene.


I november i fjor dro den vesle klassen til Soltau, en by med om lag 20 000 innbyggere i den nordre delen av Tyskland. Nå har det vært tid for gjenvisitt, og da var det altså 20 tyske elever som kom til regionen.

Jenssveen kjenner ikke til at noen andre i Innlandet har et slikt utvekslingsopplegg. Utveksling mellom Nord-Østerdalen og Soltau har tradisjoner, men etter at opplegget har ligget brakk ei stund, er det nå ny giv og et litt annet opplegg enn før.

– Fem elever skulle ta imot 20 tyskere, her må dere ha fått litt hjelp?

– Ja, vi har fått hjelp i hele Nord-Østerdalen. Mye positivitet, og familiene har vært flinke til å ta med tyskerne ut til de perlene vi har, svarer Jenssveen, som selv er bosatt i Rendalen.

Vertskap i flere kommuner

12 familier har stilt opp som vertskap for de tyske elevene. Elevene har bodd i Rendalen, Alvdal, Tynset, Tolga og Vingelen.

– Nå er vi kjempeslitne, men det har vært veldig moro, smiler Jenssveen dagen etter at den tyske klassen har forlatt landet.

Hun forteller at det var mye som skulle organiseres, slik som å låne inn skiutstyr til 20 personer.

– Vi fikk stablet alle 20 opp på ski. De hadde ikke gått på ski før, og læringskurven var bratt for mange. Men det var enorm utvikling på få dager, sier læreren.

En av dagene var de også til Røros og fikk guiding av Rolf Opdal som også er NØVGS-lærer, pluss at de var i Smelthytta og fikk foredrag på Tynset.

– Det er godt læringsutbytte også for de norske elevene?

– Veldig bra utbytte på det språklige, og særlig etter uka i Tyskland. I Tyskland må de snakke, når de er i hver sine familier.

Å se hverandres liv

At elevene traff hverandre i november, og nå traff hverandre igjen i januar, sier Jenssveen at ikke skal undervurderes. Hun forteller om nytten i å se hverandres liv, og utvide horisonten litt.

– Her kan det bli venner for livet?

– En elev som gikk på skolen i fjor, tok imot gjester i år selv om hun ikke er elev lenger. Er det én i hver gruppe som blir bitt av basillen, så er det kjempebra, avslutter Jenssveen, som berømmer sine hjelpsomme kolleger og alle andre som har bidratt slik at norske elever og tyske elever sammen har fått smake på Vinter-Norge.

Jenssveen gleder seg også over at det ser ut til at interessen for å fordype seg i tysk-faget er på veg opp ved NØVGS. I år er de fem, men neste år ligger det an til en dobling. Sechs, sieben, acht, neun, zhen!