Vestby Avis: Søndag 14. mai starter Hans Viktor Pedersen på sin til nå lengste ferd. Han skal gå 2700 kilometer fra Lindenes Fyr, det sørligste punktet på Fastlands-Norge til Nordkapp i Finnmark.

– Jeg ønsker å utfordre meg selv og samtidig oppleve flott natur, sier Pedersen, som legger til at turen også er en slags oppfølger til hans tidligere eventyr til fots, blant annet Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Han trekker frem nasjonalparker som Rondane, Dovre og ikke minst hans personlige favoritt Femundsmarka som sterk motivasjon.

– Det er indrefileten av norsk natur, sier Hans Viktor.

Kan ikke planlegge alt

Pedersen, som opprinnelig kommer fra Vestby, har det siste halvåret bodd på Røros hvor han har jobbet for Røros Hotell.

Han har brukt mye tid på planlegging, men påpeker at det faktisk ikke er alt man kan forutse.

– Ting kan gå gærent. Man får mastergrad i fotpleie, kart og kompass, samt turplanlegging. Men man kan ikke planlegge alt. Noen ting må man rett og slett bare ta som det kommer, sier Pedersen.

Under turen, som er estimert til å vare mellom 130 til 160 dager, skal Hans Viktor benytte seg av både betjente og ubetjente hytter.

Men på det lengste skal han gå elleve dager uten tilgang til matbutikk og hytte med matlager.

– Jeg har laget dokumenter over dagsetappene med blant annet oversikt over lengde på de forskjellige løypene samt hvilke hytter som er selvbetjente og hvilke hytter som har matlager.

Videre sier Hans Viktor at han skal benytte seg av tre ulike typer ryggsekker ut fra hvilke forhold han skal vandre i. Også skal det sendes ut ulike depoter, pakker med ting til hyttene som er betjente. Dette for å gjøre tursekken lettere.

– Får du dusjet underveis?

– På de betjente hyttene er det ofte tilgang på dusj og toalett. Men de fleste hyttene er jo ubetjente. Så da blir det å vaske seg i fjellvann og elver.

– Er du redd for å bli syk?

– Jeg har en lang liste med apotekutstyr. Der har jeg skrevet ned hvordan utstyret fungerer og eventuelle bivirkninger, sier 24-åringen, som til nå enda ikke har opplevd å bli syk på tur.

Viktig å være ydmyk

– Hva sier familie og venner om at du skal gjøre dette?

– Min far synes det er spennende. Min mor er litt mer skeptisk, smiler Pedersen.

– Hva er de viktigste forberedelsene du har gjort?

– Gå inn sko, kommer det kjapt fra Pedersen.

Han skal nemlig ha med minst fem sko-par for å kunne takle de ulike utfordringene han vil møte på veien.

Som en del av forberedelsene har han også gått på månedstur fra Oslo til Trondheim, samt DNTs SAGA langtur fra Lillehammer til Snøhetta.

VPedersen trekker frem viktigheten av å høre på andre, samt evnen til å være ydmyk når man skal forberede seg på en slik tur.

– Jeg har en god venn som deler samme lidenskap. Vi utveksler mye erfaringer. Også har jeg hentet mye kunnskap fra andre mennesker jeg har truffet på turene mine.

Sa opp jobben

Bortsett fra å ha fått rabatt fra kartbutikken.no, er ikke Hans Viktor sponset. Penger til turen har han fått gjennom god gammeldags sparing, samt at han har mye turutstyr fra før.

Han har til nå jobbet som salgssjef ved Røros Hotellgruppen.

– Men nå har jeg sagt opp jobben. Hva jeg vil gjøre etter denne turen får jeg bare ta som det kommer.

– Har du en bucketlist?

– Jeg har noen tanker ja. Canada og Alaska, for eksempel. Eller tropisk fiske i Thailand eller Vietnam.

Men nå er det Norge på langs han konsentrerer seg mest om. Med unntak av Børgefjell som Hans Viktor skal bestige sammen med en kamerat, skal han vandre alene.

– Akkurat det kommer til å gå greit. Man kommer liksom inn i en fase når man går. Man bygger selvtillit og lærer seg selv å kjenne, sier 24-åringen.

Sitter i hodet

Av tips og råd til andre som ønsker å gjøre det samme har Hans Viktor et godt råd til å begynne med.

– Gnagsårsokker, sier han med glimt i øyet.

– Også er det viktig å huske på at dette handler mye om mental styrke. Jeg liker å si at det er 30 prosent kropp og 70 prosent hodet.

Ønsker du å følge Hans Viktor Pedersen på ferden kan du følge han på Facebook-gruppa «Hans Viktor går Norge på langs 2023». Pedersen vurderer også å gå til anskaffelse av GPS så man kan følge hans bevegelser over nett.