Gå til sidens hovedinnhold

Harald gikk fra uføretrygdet til fast arbeid

Artikkelen er over 2 år gammel

– En solskinnshistorie, sier Marit Erlien Hulbækmo hos Meskano og roser ekteparet Inge og Else Espeland og de ansatte i Espeland for den jobben de har gjort får å få på plass dette.

Alvdølen Harald Samuelshaug fikk sin første kontrakt som fast ansatt i et firma 1. januar. Da gikk han fra jobb i Bring Transportløsninger (BTL) via Meskano, hvor han var på et varig tilpasset arbeidsplass (VTA)-tiltak til fast jobb som sjåfør i samme selskap. Nå skal han stå på egne ben, med en fast ansettelse på vanlige vilkår.

Fast jobb

– Harald begynte hos oss på Meskano i 2016. Han startet i vedavdelingen, men var veldig ivrig på å komme seg over i transportbransjen. Han fikk jobb i Tynset varetaxi, før han startet hos Espeland i Bring transportløsninger i mai i 2018. Alt dette var i en såkalt VTA-stilling. Nå ved årsskifte sa Samuelshaug opp sin VTA-plass og er i fast jobb på samme vilkår som alle oss andre, forteller Erlien Hulbækmo.

Posten Norge kjøpte Espeland Transport i 2016. I dag er BTL en del av transporttilbudet til Posten Norge via Espeland.

Harald Samuelshaug har en helt spesiell lidenskap for transportbransjen og liker å kjøre bil og å treffe folk.

– Jeg stortrives i jobben min og treffer veldig mange hyggelige folk, sier han.

Etter at Samuelshaug kom til Paureng og BTL har han fått hjelp til å skaffe seg førerkort klasse C1, for liten lastebil inntil 7,5 tonn.

– Må bremses

– Det er en slik jeg kjører nå, men jeg får god hjelp til å øve med stor lastebil fra Karl Kristoffersen og Inge Espeland, smiler Samuelshaug.

– Så det blir førerkort på stor lastebil nå da?

– Det er planen ja.

Kristoffersen som har vært tettest på Samuelshaug etter at han begynte hos BTL forteller at han har fått en kollega av den litt spesielle sorten.

– Vi må bremse Harald så han ikke jobber for mye. Slike er det ikke så mange av, smiler han.

At personer på uføretrygd går over til fast jobb er ikke veldig vanlig skal vi tro Erlien Hulbækmo.

– Jeg tror faktisk dette er første gangen jeg opplever det, og det er helt fantastisk. En solskinnshistorie. Så må vi også ta med at det for veldig mange er veldig viktig med uføretrygd og en VTA-plass, sier hun og fortsetter.

Roser Espeland

– Den jobben som Inge og Else Espeland, og de andre ansatte her, har gjort er formidabel. De har hjulpet Harald med førerkort og driver nå opplæring for at skal få utvidet dette. Det er slike arbeidsgivere vi leter etter hele tiden. Ikke nødvendigvis for at vi skal få personer med uføretrygd ut i fast arbeid, men for å finne gode VTA-plasser eller andre løsninger, sier hun.

NAV Nord-Østerdal er også veldig glade for den muligheten Samuelshaug nå har fått.

– Det er flott at Harald har fått mulighet til å prøve seg i ordinært arbeid, og at han også har fått fast jobb og får benyttet arbeidsevnen sin. Det er jo akkurat slik vi ønsker det, sier Susanne Johnsgård fra NAV Nord-Østerdal.

– I Meskano AS har vi 34 personer med uføretrygd som er ansatt hos oss på en VTA-plass, der de fleste av disse arbeider i vår interne produksjon. Noen av disse har imidlertid sin arbeidsplass hos eksterne arbeidsgivere. Meskano jobber aktivt for at de i denne gruppen som ønsker å prøve andre eller nye arbeidsoppgaver, får muligheten til å prøve det hos eksterne arbeidsgivere, avslutter Erlien Hulbækmo.

Kommentarer til denne saken