Østlendingen: Spillet er basert på Jacob Breda Bulls roman «Blaafjell» med manus av Tor Karseth.

Dømt til døden og frikjent

I 1670- årene ble 17 rendøler anklaget for hekseri og trolldom. Det hele startet med at lille Kari Moumb, ei jente i tiårsalderen, fortalte at hun hadde vært på Blåkollen sammen med sin mor Kirsti, søsteren Ingrid og gamle Ragnhild Nordset Sankthansnatta. De hadde ridd på krøtter. Dette fikk fogden høre og han fortalte det til sognepresten i bygda.

Resultatet var at de tre kvinnene ble dømt til å brennes som hekser og eiendommene deres skulle inndras.

– Så var det opp til presten Simen Povelsen med øvrigheta å få slutt på det gamle, mørke og overtroiske som hang igjen, sier prosjektleder Linn Høye.

Saken endte med at de tre kvinnene ble frikjent og fikk tilbake eiendelene sine etter tre år i fangenskap.

26 skuespillere er med

Tor Karseth har også skrevet manuset til «Morosamme kropper og arme kroker» som ble satt opp i 2005 og senest ble vist på Bullmuseet i 2019.

– Da forestillingene var ferdig satt vi her alle sammen. Så sa Tor at han hadde et ønske om å skrive manus om Blaafjell. Han fikk klarsignal fra Rendalen kommune som eier prosjektet til å begynne med manuset, men så kom koronaen og vi fant ut at vi ville utsette spillet til pandemien var over, sier Høye.

«Oppsetningen av «Blaafjell – en trolldomssak» er et tett samarbeid med Bull-museets venneforening. I alt er det med 26 barn og voksne som skuespillere i stykket. Med unntak av Halvor Granrud fra Alvdal i rollen som Gunnar Hangaard og Stine Paus Høie fra Askim som prestefruen Ragnhild Povelsen. Sistnevnte har aner fra Rendalen og er gift med en rendøl. Ellers er alle fra Rendalen.

Mange samarbeidspartnere

Høye forteller at det med unntak av søndager har vært intense øvelser på Bullmuseet hver dag fra klokka 17 til 21.30 i tre uker. Gry Oda Ulvmoen er dirigent og har skrevet korarrangementet. Sigrid Stubsveen og Bendik Smedåsgjelten Qvam er musikere.

– Ingvild Jenssen og Shelli Lake i Teater i Fjellregionen er regissører, mens Jørund Westgård og Roy Arne Bjørtomt i Westgård Lyd & Leven har ansvaret for lyd og lys. Karin Rugsveen og Gro Undseth Romunstad har laget kostymer. Vi har også fått hjelp av Dagne Olsberg i Det grønne skiftet til å finne skisser på tidsriktige klær, sier prosjektlederen.

– Veldig, veldig gøy

I tillegg til premieren klokka 20 fredag kveld vises «Blåfjell – en trolldomssak» også på Bullmuseet lørdag klokka 16 og søndag klokka 20. Spillet har en varighet på to og en halv time med en halv times pause.

Knut Ove Olsen i rollen som Herr Lasse har vært med på alle spillene på Bullmuseet helt siden året etter at de begynte i 1998. Det er ikke fritt for at han gleder seg.

-Om det er moro? Ja, det gir seg i grunnen selv når en gidder å drive med dette år etter år. Det er veldig sosialt, smiler han.

Magnus Otnes Dæmroen (9), Liv Evy Holmen (11) og Eline Otnes Dæmroen (11) er tre av de yngste skuespillerne.

– Det er veldig, veldig gøy, synes alle tre.

På spørsmål om det har vært vanskelig å lære seg replikkene, drar Magnus litt på det.

– Det er litt vanskelig å vite rekkefølgen på når det er min tur til å si noe.