Lager Kafé Etter-På: – Du skal gå ut herfra med et smil om munnen!

PÅ TJØNNMOSENTERET: Hanne Aasbrenn (fra venstre), Kristin Framnes, Stine Mælan og Marie Buttingsrud kjører i gang kafé for etterlatte og pårørende i Tynset.

PÅ TJØNNMOSENTERET: Hanne Aasbrenn (fra venstre), Kristin Framnes, Stine Mælan og Marie Buttingsrud kjører i gang kafé for etterlatte og pårørende i Tynset. Foto:

På Tjønnmosenteret i Tynset blir det nå et eget kafétilbud for etterlatte og pårørende.

DEL

Kafé Etter-På er for etterlatte og pårørende. Første gang er onsdag 4. september, og andre gang er onsdag 18. september. Deretter er det meningen at kafeen holdes på Tjønnmosenteret den første onsdagen i hver måned, i utgangspunktet mellom klokka ett og klokka tre.

Arbeidsgruppa bak tilbudet består av sykepleierne Hanne Aasbrenn og Marie Buttingsrud, helsefagarbeider Stine Mælan og kokk Kristin Framnes. De forteller at det er Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester som har invitert Tynset kommune til å bli med i opplegget med Kafé Etter-På. På Hamar har de hatt en slik kafé i et år nå.

– Hvem passer dette for?

– De som trenger et frikvarter! De som har mange oppgaver med å ta seg av noen, eller de som har mistet noen og trenger å prate med andre, sier Hanne Aasbrenn.

Sammen med resten av arbeidsgruppa forteller hun at det er snakk om et lavterskeltilbud der det bare er å stikke innom.

– Men noen terapigruppe er dette ikke, understreker Aasbrenn.

– Det blir som en kafé, der en kan prate om alt mulig. Målet er at folk skal gå ut igjen med et smil og munnen, og ha det litt bedre enn da de kom inn, oppsummerer hun.

Etterlatte må heller ikke ha mistet noen akkurat den siste tida. Det kan være at de som har mistet noen for ti år siden, har nyttige erfaringer å ta med seg inn. Tilbudet blir til i samarbeid med kafédeltakerne, og det kan være aktuelt å kjøre temaer eller informasjon noen av gangene.

– Behovet for et slik tilbud er absolutt til stede, sier Stine Mælan, som jobber i hjemmetjenesten og treffer mange folk på rundene sine.

– Så har vi dem som i årevis har vært pårørende til noen som har bodd for eksempel her på Tjønnmosenteret. Når den de har pleid å besøkte plutselig er borte, kan det være fint å komme hit likevel, fortsetter Hanne Aasbrenn.

Kvinnene i arbeidsgruppa oppfordrer folk til å ta seg en tur enten de vil troppe opp alene eller sammen med noen.

Artikkeltags