- Setter av 50 millioner kroner til oppstart av Norsk helsearkiv på Tynset

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I alle politiske leire gleder man seg nå over at det settes i gang bygging av Norsk helsearkiv på Tynset

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å legge det digitale helsearkivet til Tynset.

Det betyr nær 60 arbeidsplasser i et nybygg som vil kunne stå ferdig i 2019.

 – Papirarkivet foreslås lagt til Rana, informerer statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet.

– Deilig å lande dette

– Det er deilig å lande dette. Jeg og Gunnar Gundersen (H) har jobba lenge med dette, og nå har vi en avklaring, sier en fornøyd stortingsrepresentant for Hedmark Frp, Tor Andre Johnsen.

Han mener det er grunn til å feire utover det at det bevilges 50 millioner kroner til oppstart. – Det er viktig å få sagt at dette blir noe mer enn en digitaliseringsenhet, dette innebærer også tilrettelegging for helseforskning og digital bevaring. Vi snakker om mange høykompetanse arbeidsplasser, sier Johnsen.

Han er også glad for at Statsbygg skal bygge, drifte og eie bygningsmassen. – Det vet jeg betyr mye lokalt, sier Johnsen.

Noe konkret

– Dette er jo ikke så ille, sier en svært fornøyd ordfører på Tynset, Merete Myhre Moen (Sp).

Hun mener det er utrolig positivt at det skjer konkret.

– Det er det aller viktigste, sier Myhre Moen.

Men på den andre siden mener hun kampen om det såkalte papirarkivet, heller ikke er over.

– Jeg mener det fortsatt er mulig at Tynset skal være et mulig sted å etablere papirarkiv. Det er per i dag ingen grunn til at dette skal til Mo i Rana. I så fall må det legges tall på bordet som viser at det er billigere og bedre å legge dette til Rana, sier Myhre Moen, som igjen presiserer at det er en gledens dag også med 50 millioner til oppstart av det digitale helsearkivet.

– Seksti arbeidsplasser er mye for Tynset, så dette er flott, samtidig vet vi at et digitalt senter av denne typen kan bli noe mer og generere viktige arbeidsplasser også utover disse, sier Myhre Moen.

Gjennomslag

– Hvis dette blir gjennomført slik det nå signaliseres, er det et gjennomslag for det vi har argumentert i lang tid med viktig statlig involvering, sier varaordfører på Tynset, Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Ha mener det nå er håp om et høyt antall varige arbeidsplasser med disse signalene.

– Dette er kan bety mye, ikke bare for Tynset, men hele regionen. For her er det snakk om en ny type kompetanse til vår region, og vi vet at dette kan vokse. At Statsbygg er inne er svært viktig, sier Sandtrøen.

10 år

Tidligere SV-ordfører på Tynset, nå museumsdirektør, Bersvend Salbu, gleder seg også over budsjettlekkasjen. Han har jobbet med Norsk helsearkiv i snart ti år, også etter at han gikk av som ordfører.

– Det er en gledelig nyhet, og det er mange som har jobbet lenge med dette, i mange forskjellige fora. Jeg har vært med på helsearkivopptur før, da vår forrige regjering satte spaden i jorda for oppstart. Og jeg satt midt oppe i det da dagens regjering dro opp igjen spaden. Nå kan vi glede oss over at det blir bygging, sier Salbu.

Takknemlige

Tynset Venstre er også svært glade etter at de fikk kjennskap til budsjettlekkasjen om helsearkivet.

– Når dette blir vedtatt vil Norsk helsearkiv med sikkerhet legges til Tynset og tilføre nærmere 60 statlige arbeidsplasser til regionen. Vi vet at Venstre sentralt har jobba knallhardt for denne saken på Stortinget og vi er svært takknemlige overfor våre folk der, spesielt Kjetil Kjenseth og Terje Breivik, sier Tor Halvor Bjørnstad i Tynset Venstre.

Han mender det ikke er lenge siden det kunne se mørkt ut for arkivet.

– Vi vet at Venstre har vært med på å snu det som var av planer med å sentralisere Norsk helsearkiv. Vi gleder oss også over at det blir et sterkt statlig Norsk helsearkiv uten innblanding av private interesser, sier Bjørnstad.

Artikkeltags