Tynsetpolitikerne i møte med stortingspolitikere

Tynsetordfører Merete Myhre Moen

Tynsetordfører Merete Myhre Moen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Lokalpolitikere fra Tynset belyste arkivsaken for stortingsrepresentanter fra flere partier tirsdag.

En bred delegasjon fra Tynset var tirsdag ettermiddag i møte med representanter på Stortinget for å snakke om arkivsaken. Fra Tynset deltok ordfører Merete Myhre Moen (Sp), varaordfører Nils Kristen Sandtrøen (Ap), Kjetil Lorentzen (KrF), Christian Steenland (V), Per Martin Sandtrøen (Sp), Bersvend Salbu (SV) og Berit Nordseth Moen.

De møtte flere stortingsrepresentanter fra Hedmark og Oppland. Knut Storberget og Tone Sønsterud (Ap), Karin Andersen (SV),  Tor Andre Johnsen (FrP), Kjetil Kjendseth (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ble alle informert om historikken i saken. I tillegg deltok nestleder i KrF Hedmark, Peder Hodøl, og lederen i Hedmark Venstre på møtet. Høyre var ikke representert fra Stortinget sin side.

- Et bra møte

- Det var et veldig bra møte, oppsummerer varaordfører Nils Kristen Sandtrøen, og signaliserer at lokalpolitikerne ikke har gitt opp å få en fullverdig arkivløsning til Tynset.

- Inntrykket er at representantene ser på denne saken med stort alvor. Det var et informativt møte med stort engasjement og med en holdning om at dette skal vi få til. Så lenge noe annet ikke er vedtatt er dette måten vi må jobbe på, sier Sandtrøen.

Krav om svar

Regjeringens forslag til en redusert arkivløsning på Tynset har reist en rekke spørsmål som politikerne nå krever svar på.

- Slik saken står hevder regjeringen at det er for dyrt å bygge på Tynset. Men en digitaliseringsenhet vil også kreve et bygg. Hva vil regjeringen bevilge av penger til en digitalisert enhet og hvor lang er sikkerheten for arbeidsplassene på Tynset? Dette er spørsmål vi ønsker et svar på og som Kulturdepartementet må svare for, sier Sandtrøen.

Lokalpolitikerne mener det er problematisk at staten skal leie et bygg av en privat aktør og betale leiekostnader framfor å eie selv.

- Staten er tjent med å eie slike bygg, ikke minst forsikringsmessig, påpeker Nils Kristen Sandtrøen.

Tar det videre

- Hva blir neste trekk?

- Representatene vil ta saken videre og opplyse sine partigrupper før forhandlingene. Venstre og KrF-representantene er viktige for å bringe denne informasjonen inn til regjeringen. Vedtaket som står fast er at hele arkivet skal til Tynset og vi vil ha det inn igjen på budsjettet, sier Sandtrøen.

I en kronikk i Arbeidets Rett skriver Myhre Moens partifelle Stein Tronsmoen at Tynset kommune har brukt flere titalls millioner i infrastrukturtiltak i forbindelse med helsearkiv, etter at regjeringen har gjort vedtak. Er ikke staten til å stole på? spør han.

Les kronikken: Norsk helsearkiv og sentraldepot

Tronsmoen skriver også om sikkerhet og konfidensialitet.

– Pasientjournalene er fylt med opplysninger som er konfidensielle. Av den grunn er det betenkelig at regjeringen ønsker å overlate disse i private hender, for eksempel Dora AS, skriver han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken