– Gir muligheter

SKUFFET: Også Ketil Leteng er skuffet, men er en av dem som har kastet seg inn i diskusjonen med positiv inngang. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

SKUFFET: Også Ketil Leteng er skuffet, men er en av dem som har kastet seg inn i diskusjonen med positiv inngang. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Skuffelsen er stor, men er det ikke mer fornuftig å se mulighetene framfor å bruke kreftene på omkamp? spør Ketil Leteng.

DEL

Gründeren og den tidligere lederen i Næringsforum i Fjellregionen kastet seg inn i arkivdebatten i sosiale medier etter at regjeringens justerte arkivløsning ble presentert.

Han er opptatt av regionen nå må forberede seg på at det kan gå som regjeringen har foreslått.

– Både arkiv og digitaliseringssenter hadde vært fint, men det går an å se dette som en enda bedre mulighet i sammenheng med satsingen på datasentre og digital lagring. Her har vi jo faktisk fått vesentlig bedre rammebetingelser med senket el-avgift, poengterer han også.

Om omkamper

– Jeg er like skuffet som alle andre. vi har gått og ventet på arkivet. Jeg skjønner at politikerne vil ta omkamper; det er den politiske agenda. Men om en ser pragmatisk på det, er det mulig å gå videre, sier han, og mener det er større muligheter for utvikling rundt et kompetansesenter for digitalisering enn det er rundt et fysisk papirarkiv.

– Det finnes bedrifter som har digitalisering som forretningsidé, og nå kommer det et senter i statlig regi, sier han.

– Vi kan selvsagt oppleve at en slik virksomhet i neste omgang kan bli lagt ut på anbud. Vi får kanskje ikke arbeidsplassene for evig og alltid. Uten arkivet har vi ikke helt den samme sikkerheten for framtidige arbeidsplasser. Men vi kan sørge for å bli den aller beste i klassen på digitalisering, fortsetter Leteng.

– Og noe skal det bygges, uansett. Jeg ser ikke for meg at det finnes noe annet som kan huse så mange arbeidsplasser, sier han.

– Positivt

– Hvis vi snur dette til noe positivt, så vil det bli positivt. Fortsetter vi å surve, så kommer vi ikke lenger.

– Er det for mye surving?

– Av og til har vi en tendens til å gå i survegropa. Det er naturlig i mange sammenhenger, men det gjelder å komme seg ut att så fort som mulig! Digitalisering har framtida foran seg; vi må se det i en bredere sammenheng enn bare digitalisering av helserelatert materiell. Mye skal gjennom samme prosess. Det gir enda større muligheter for vekst enn det opprinnelige arkivet, spår Leteng.

Banksjef Arne Sund: – Vi rister det av oss

– Vi blir forbanna, rister det av oss - og går videre.

Slik oppsummerer banksjef Arne Sund i Tolga Os Sparebank den psykologiske effekten av arkivforslaget, og fortsetter:

– Vi blir ikke slått i bakken.

– Helt realistisk må vi si at livet går videre i Fjellregionen selv om vi ikke får arkiv. Det er ikke noe vi mister. Men det jeg hadde sett fram til, var at vi kunne få noe som på sikt ville skape mange gode arbeidsplasser. Ikke minst kompetansearbeidsplasser, som ville lagd ringer i vannet, sier Sund.

– Ei så stor bygging, ville dessuten skapt mye aktivitet i byggeperioden, og det ville hatt mye å bety for hele regionen, fortsetter han, og legger til:

– Vi kan ikke gi opp. Det er ikke bestemt ennå.

– De politikerne som har stått fram og sagt at det blir arkiv på Tynset, de bør ikke ha noen politisk framtid. Det bør velgerne sørge for. Den politiske troverdigheten vokser ikke spesielt mye etter dette. Det er et narrespill, det som har skjedd, sier Arne Sund videre.

Han registrerer at det ble en tung start for tynsetordfører Merete Myhre Moen.

– Men hun er tøff, og reiser seg nok, legger banksjefen til.

Artikkeltags