Ingen tvangsløsninger foreslått i Hedmark

Fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen

Fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I Nord-Østerdalen er en mulig framtidig løsning at Tynset, Tolga og Alvdal etablerer et samarbeid med Folldal og Rendalen.

DEL

Hamar (NTB): Fylkesmann Sigbjørn Johnsen foreslår ingen tvangssammenslåinger av kommuner i Hedmark.

– I vurderingene har vi lagt vekt på kommunenes egne vedtak. Det er bare Stortinget som kan slå sammen kommuner med tvang, sa Johnsen da han mandag la fram sine vurderinger om framtidig kommunestruktur.

I Nord-Østerdalen er en mulig framtidig løsning at Tynset, Tolga og Alvdal etablerer et samarbeid med Folldal og Rendalen, mener Fylkesmannen. Os anbefales på sikt å inngå i nye Røros kommune.

Les også sakene: Fylkesmannen: - Holtålen bør gå sammen med Røros, og gjerne sammen med Os - Refsethås: - Ikke aktuelt med omkamp nå!

Hele 19 av 22 kommuner i Hedmark sa nei til sammenslåing i folkeavstemningene.

I Fylkesmannens vurderinger pekes det på at en felles kommune i Hamar-regionen kan vært et godt tiltak. Hamar og Stange er også et alternativ.

I Glåmdalen anbefaler Fylkesmannen større og sterkere kommuner, hvor Solør og Odal trekkes fram som kommuner det må jobbes videre med. Grue bør enten bli med i en ny Solør kommune eller slås sammen med Kongsvinger, mener Fylkesmannen.

I Sør-Østerdal mener Fylkesmannen at det må gjøres grep i Stor-Elvdal. Der er kommunen avhengig av økt samarbeid med andre kommuner eller sammenslåing, mener Fylkesmannen. Engerdal bør på sikt danne en ny kommune med Trysil. Elverum klarer seg alene, men på lengre sikt anbefales det at Åmot og Elverum bygger felles kommune.

(©NTB)

Artikkeltags