«An-Magritt» er historien om oksekjøresken fra Kiempeplassen, som faller for tyskeren Johannes Konstknekt. Hun er hovedpersonen i Johan Falkbergets firebindsverk «Nattens brød», mens Proletarteateret setter opp musikalversjonen av Edvard Rønning og Henning Sommerro, fritt etter Falkbergets tekst, skriver teateret i en pressemelding der de også kunngjør at hovedrollene er besatt.

– I rollen som Kølfogden finner vi rørosingen Jo Bjørner Haugom, som i mange år har spilt i «Elden» på Røros. Mange trønderske publikummere har kanskje også sett ham som «Gammel-Bør» i Turnéteaterets oppsetting av en annen Falkberget-historie, «Bør Børson jr.» våren 2022, heter det.

Kølfogden er en mystisk karakter både i bøkene og i stykket, som en gammel karoliner-offiser som falt lenge før handlingen starter.

– Han er mer en åndelig, praktisk og faglig veileder for An-Magritt, en slags forteller som får bevegelse i historien gjennom stykket, sier regissør Torstein Fosmo.

Jo Bjørner kunne ikke si nei til sitt livs tilbud: – Hadde jeg ikke fått permisjon, hadde jeg sagt opp

Johannes Konstknekt kommer med kjærligheten inn i An-Magritts liv, og også her har de valgt en som opprinnelige kommer fra Røros, nemlig Axel Barø Aasen.

Han har tidligere blant annet spilt i filmer som «Den 12. mann», og han blir også å se i en rolle i Netflix-monsterfilmen «TROLL» som har premiere 1. desember i år.

– Johannes er den første som får An-Magritt til å føle kjærlighet, en følelse hun ikke får kjent mye på i det harde samfunnet som gruvesamfunnet på Røros jo er på denne tida, beskriver regissøren.

Rollen som An-Magritt har i musikalform tidligere vært gjort av både Hildegunn Eggen og Ingrid Bergstrøm. I Proletarteateret spilles hun av sparbygg og sopran Mildred Marita Ramberg Røthe, for flere kjent fra både operascenen rundt om i fylket og ikke minst fra Hommelvikscenen som både «Evita» i stykket med samme navn og «Hønse-Lovisa» i Ungen.

– Det er en tøff rolle på flere måter! Her er det ei dame som står alene blant menn og må kjempe den samme harde kampen som dem – men hun gir seg ikke! sier Røthe som gleder seg til å spille An-Magritt.

Premieren er i Bruket kulturhus 5. november.