Kvinnen som skal dele sin kunnskap med folk i fjellhagene i Nord-Østerdalen, er Nina Berge fra Nittedal. Tirsdag 14. mars kommer hun til Vingelen bygdekvinnelag på Bunåva, der temaet er kjøkkenhager. Kvelden etter står Alvdal for tur.

Kursrunde om kjøkkenhager

Turid Vingill i bygdekvinnelaget sier at hos dem er inspirasjonskvelden starten på en kursrunde der kjøkkenhager er tema.

Oppstart av kjøkkenhage er første post i kursrunden.

– Her vil det blant annet handle om gjødsling, opparbeiding av bed, såing og skadedyrbekjempelse, forklarer Vingill.

– Pallekarmer er in for tida, legger Vingill til, og sikter trekarmene som opprinnelig omslutter last på en pall, men som egner seg like godt som dyrkingsboks i kjøkkenhagen.

– Er det mange kjøkkenhager i Vingelen?

– Tall har jeg ikke. Men noen dyrker nok det vanlige, som potet, gulrot og kålrot, mener Vingill. Selv supplerer hun standardsortimentet med purre, rødbeter og urter.

– En kjøkkenhage gir glede gjennom hele sesongen. Og på høsten er det veldig fint å høste inn det som er ferskt og godt, avslutter hun.

Kompost i Alvdal

Nina Berge, som er skolehagelærer og har 40 år bak seg med økologisk mat og hagebruk, kommer til Alvdal kvelden etter. Onsdag 15. mars er stedet Storsteigen, der det blir åpent møte i kantina.

– Berge skal lære oss om varmkompost, sier Grete Karin Inderberg, leder i Alvdal Hagelag.

Først om fremst er det kompost for husholdninger det er snakk om. Varmkompostering foregår i en isolert beholder der mus og andre interessenter ikke får tilgang på matavfallet, og der temperaturen ideelt sett skal være mellom 45 og 60 grader.

– Det er noen av medlemmene i hagelaget som komposterer litt allerede. Men nå har alle interesserte mulighet til å lære kompostering; hvordan man starter en kompost og hvordan den holdes ved like, sier Inderberg.

– Målet med kompostering er å få jord. Men det er også et miljøaspekt ved det. Når husholdningsavfallet går i komposten, er det mer miljøvennlig enn at det skal transporteres med bil som restavfall, sier hagelagslederen.

Hun legger til at Nina Berge har hatt kurs både for renovasjonsselskaper og storhusholdninger tidligere. Nå er det lagt opp til kompostering litt mer i småskala på hagelagsmøtet, men Inderberg sier prinsippene er de samme, og at om noen som sitter på husholdningsavfall i større omfang trolig også kan ha nytte av kunnskapen.