Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan våger dere!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

... tordnet Greta Thunberg fra FNs talerstol. En sekstenåring våger å vise sitt sinne og sin fortvilelse for hele verden over hensynsløst profittjag og over verdens makthavere som ikke tør å ta upopulære avgjørelser.

Den globale oppvarmingen, som vi stadig erfarer i sterkere grad, antas å føre til flere konflikter og kriger. Generalenes tale er uforandret: Vi må øke forsvarsbudsjettene. Vi må ha nye og mer effektive våpen, og det må stadig trenes på forssvarsstrategier. De blir sjelden motsagt. Ikke engang miljøbevegesen tør å ta til motmæle. Rustnings- industrien og krigsforberedelsene er nemlig fritatt for å ha noe ansvar for forurensing og klimapåvirkning. Ikke desto mindre utgjør dette betydelige utslipp av CO2 og andre miljøskadelige gasser, men det er hysj-hysj, det regner vi ikke på.

En ond sirkel: Jo varmere klima, jo sterkere opprustning, og jo sterkere opprustning, jo varmere blir klimaet.

Hvordan våger dere? Sannheten er at de ikke våger å tenke nytt og innse at vi står overfor fundamentalt nye verdensproblemer. Ungdom som protesterer blir latterliggjort. «Se å få dere utdanning i stedet for å skulke skolen.» (Bjørn Tore Sanner). Nedlatende Trump om Greta Thunberg: «Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser frem til en lys og vidunderlig fremtid. Så fint å se». Andre gir Greta Thunberg en diagnose som skal forklare hennes opptreden. Selv er jeg en gammel mann og blir nok gjerne møtt med et skuldertrekk. Jeg har jo ikke så lenge igjen å leve, så hva skal jeg ha å si? Men jeg har barn og ikke minst barnebarn. Jeg har et håp om at de som er foreldre har forståelse for barns bekymring og støtter dem i troen på at det nytter. Det finnes håp i engasjement. I yngre år var også jeg med og protesterte mot Vietnamkrigen og mot atomvåpen. Barn og unge i mange land har ikke engang anledning til å protestere mot tvangsarbeid som hindrer dem i å få skolegang. Barn i Kongo må arbeide i koboltgruvene for at vi skal få batterier til våre el-biler som skal redde klimaet.

Middelaldrende menn (og noen kvinner) i viktige posisjoner bærer på tankegods fra middelalderen, da de tapre soldatene fikk sin helteglorie, og våpensmedene var høyt aktet og belønnet. Slik er det fortsatt. Våpenindustrien er lønnsom både for bedriftene og for landet. Gammel tankegang hindrer omlegging til f.eks. fornybar energi. Det som må til, er en grunnleggende erkjennelse av at vi er nødt til å få til nedrustnings- og fredsavtaler. Skulle våpnene bli brukt i krig, er alt arbeid for klimaet forgjeves.

Men tankegods fra forrige århundre er dessverre konservert i de konservative hjerner.

Røros 29.09.2019

Tor Omar Tronsmoen

Kommentarer til denne saken