I dag skal Børre Langlands dagbok bokbades i Rallaren

SPENNENDE: Hans O. Grønli og Ole Gunnar Folde gleder seg til å presentere boka om Børre Langland.

SPENNENDE: Hans O. Grønli og Ole Gunnar Folde gleder seg til å presentere boka om Børre Langland. Foto:

Torsdag er det klart for historisk bokslipp i Ålen. Da blir det bokbad med presentasjon av "Børre Langlands dagbok" i Rallaren. Dette er også det første større kulturarrangementet i kommunen siden koronaviruset satte en stopper for all organisert virksomhet.

DEL

Ei lokal prosjektgruppe har siden 2017 vært i gang med å samle fakta og fortellinger om Børre Hansen Langland fra Ålen. Bonden, foregangsmannen, oppfinneren, multikunstneren og den fremragende håndverkeren var kjent langt utenfor bygdas grenser, ikke minst for sine klokker.

– Vi kan kalle ham et universalmenneske, sier Ole Gunnar Folde.

Samlet stoff og opprettet nettside

Sammen med Hans O. Grønli har han gått i bresjen med å samle stoff, samt opprettelsen av ei rikholdig nettside med informasjon om Langland. Ved siden av alt Langland utrettet som bonde, håndverker og kunstner, hadde han også overskudd til å skrive dagbok:

– Takket være økonomisk støtte fra flere bidragsytere har vi kunnet engasjere en kvalifisert fagmann til å presentere en sammenhengende transkripsjon av Børres dagbok, sier Folde.

Forfatterparet har dermed fått et enestående historisk dokument mellom hendene, og gleder seg nå til å presentere det for alle historieinteresserte. Torsdag 18. juni blir det en seremoni ved Langland-bautaen. Her deltar Sangkoret Røst, Ålen spellmannslag, John Ole Morken, ordfører Arve Hitterdal mer flere. Senere på kvelden arrangeres bokbad i Rallaren (amfiet) med lansering av «Børre Langlands Dagbok».

Restaurert fiolin

- Harald Reitan er engasjert som bokbader, det blir høytlesing og bildeframvisning. Jon Ole Morken spiller på fela som Langland lagde i 1773. Det er dermed en av landets eldste fioliner. Den er nå restaurert. Langlands største mesterverket, gulvuret han laget til seg selv i 1769 skal også vises fram i Rallaren denne kvelden. I dette uret er det innebygd et spillverk som spiller 6 forskjellige salmer ved at små messinghammere slår på skåler av metall, forteller Folde.

På grunn av smittevernsregler blir det begrenset plass på arrangementet i Rallaren.

- Vi ivaretar de reglene vi er pålagt å følge. Rallaren har total kapasitet på rundt 230 sitteplasser, men denne gang havner vi nok på rundt halvparten, sier enhetsleder for kultur og næring i Holtålen kommune, Olve Morken.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken