I de siste årene har det vært en skremmende utvikling i bruken av kunstig belysning hos hytteeiere i Røros kommune

Av

Økende lysforurensning blant hyttefolket på Røros skaper mistrivsel for en god del av turfolket som setter pris på mørke kvelder med vakker stjernehimmel og måneskinn.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En del hytteeiere lar kraftige utelamper stå på, selv når hytta er tom. Det store spørsmålet er: Hvem er det de lyser for?

Mange hytteeiere tenker ikke på problemet med lysforurensning, selv om dette er en del av forurensingsloven, som ble vedtatt i 1981.

Høsten er her med mørke kvelder og netter. Nå er det ekstra koselig å sitte inne med parafinlamper, t-lys og stearinkubbelys. Men det er også fint å være ute under måneskinn, stjernehimmel og kanskje får vi se nordlyset danse – vel og merke om nattesynet ikke blir ødelagt av kunstig belysning.

Snart ser ikke 70 prosent av Norges befolkning stjernehimmelen grunnet kunstig lys. Døgnet rundt bader vi i dette kunstige lyset fra reklameskilt, gatelykter, hus og hytter.

I følge NASA øker det de kaller lysforurensing med faretruende fart. Stedene der du kan se en naturlig stjernehimmel blir stadig færre. Det er lett å tro at dette ikke har noen betydning, men det har det, både for mennesket og naturen. Søvnproblemer er et tiltagende helseproblem over hele verden, ikke minst blant den yngre delen av befolkningen.

Naturen merker også endringen takket være kunstig lys. Millioner av insekter flyr mot lyset – dette fordi de tror det er månen. Insektene dør i milliontall.

I land som Frankrike, Slovenia, Italia og deler av Spania har myndighetene begynt å regulere kunstig lys gjennom lover som regulerer omfanget av lys, dets vinkel og tidspunkt det skal være på.

Tro det den som kan, men i naturlandet Norge er det ingen regulering. Landet som er hjemstedet for det spektakulære nordlyset har ingen tiltak mot lysforurensing, selv om lysforurensing er en del av forurensingsloven, som ble vedtatt i 1981.

En annen side ved saken er selvsagt energiforbruket. Inn i det grønne skiftet vil noe av det enkleste kanskje være å bruke mindre lys ved hjelp av sensorer, eller at vi rett og slett bruker mindre kunstig lys i fremtiden.

Naturen, og menneskene, har lite å tape ved å bruke mindre kunstig lys. Det gir bedre søvn og helse, forvirrer naturen betydelig mindre, skaper bedre balanse i økosystemer og næringskjeder – og støtter også opp under jordens egenart.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken