– Vi sørger for seremonier som er helt på høyde med vanlig dåp og bryllup. Den største forskjellen er nok at på denne dagen står kirken for all organisering, så de som skal til alters trenger ikke tenke på å gå gjennom noe på forhånd, sier Harald Hauge.

– I år er det tredje året vi har drop-in, og så mange som ti par er allerede viet på dette viset. Navnet får kanskje det hele til å høres lettvint ut, men det er det aldeles ikke, fortsetter han og presiserer:

– Seremoniene er høytidelige og svært stemningsfulle. Mange opplever at tiden står stille under seremonien.

– Siden det er mindre folk i kirka, ofte bare prest, vitner og brudepar, får både kirkerommet og selve seremonien mer rom.

Leder i Røros menighetsråd, Rutt-Karin Engzelius, oppdaget for noen tilbake at Lademoen kirke i Trondheim hadde drop-in bryllup og dåp, og synes det hørtes både fornuftig og flott ut. Hennes første tanke var at dette egner seg best i de litt større byene og at Røros kanskje var litt for liten, men det viste seg å bli populært.

– En stor del av parene som gifter seg denne dagen, gjør det i hemmelighet. Det kan være mange grunner til det, som vanskelige familieforhold, økonomi eller rett og slett at paret ønsker tid til hverandre denne dagen.

– Ikke alle liker store familieselskaper og presset det i noen tilfeller fører med seg, sier Engzelius.

– Vi i menighetsrådet ønsker en åpen kirke, for alle, og heldigvis har de enestående prestene våre den samme oppfatningen. Vi er så heldige å ha et livskraftig og godt kirkedemokrati her i Røros, slik at kirken kan endre seg og følge med i tiden, opplyser hun.

Selv om det kalles drop-in må det noen små formelle forberedelser til. Brudeparet må kontakte folkeregisteret på forhånd for å få vigselsdokumenter.

Barn eller voksne som ønsker å bli døpt kan nærmest bare dukke opp på dagen, men Hauge synes det er fint om man gir et lite hint noen dager før.

Dåpsseremonier for alle

– Vi har dåpsseremonier til folk i alle livets faser, ikke bare barnedåp, forteller Hauge.

Engzelius legger til at det ikke alltid er like greit for ungdom eller voksne å ta den seremonien i forbindelse med en vanlig gudstjeneste.

– Vi tror dette tilbudet kan dekke et behov, og det skal bli både en hyggelig og en høytidelig dag der vi stiller med kaffe og kaker - og vi har en organist som kan oppfylle mange musikkønsker, sier Engzelius.

Vielser og dåp vil forgå i separate seremonier, og spesielt inviterte er også velkomne. For de som ikke ønsker forlovere, stiller kirkens ansatte gjerne som vitner.