Det er regissøren Kine Aune som er den kulturelle linken til Ukraina. Det er gjennom hennes engasjement i den ukrainsk-russiske animasjonsfilmfestivalen KROK, både som deltaker og jury, at dette spesielle prosjektet oppsto.

Det forteller Hage og Østby under et pressetreff. Aune selv ble dessverre forhindret å komme på pressemøtet på grunn av korona.

Ukrainsk animasjon

– Da krigen brøt ut ringte Kine meg for å høre om det var mulig å gjøre noe på Røros for å støtte festivalen som nå er rammet av krigsherjingene, sier Hage.

Kinosjefen forklarer at de har valgt å vise en samling av flere korte animasjonsfilmer, alle regissert av ukrainske filmskapere. Visningen vil finne sted på Røros kino, og inntektene går til medisinsk hjelp til ukrainere som av ulike grunner ikke har forlatt landet.

Film fra et bomberom

Tore Østby forteller at kurateringen av filmvisningen skjer i skrivende stund under svært spesielle forhold:

– Det sitter ei på et bomberom i Ukraina nå og setter sammen programmet for visningen. Når vi snakker med henne kan vi høre både bomber og hyl i bakgrunnen. Det er en helt vanvittig situasjon. I tillegg til hun i Ukraina sitter det også en kurator i Belgia, forklarer han.

Hage og Østby forteller at de håper at programmet vil være ferdig i løpet av starten på april og at de kan invitere folk til ukrainsk filmkveld på Storstuggu i påsketider.

– Eksakt dato har vi ikke kunnet sette enda, men dette er jo noe som haster. Ukrainerne trenger medisin NÅ, sier Østby.

100% Life

Arrangørene forteller at det ikke vil selges billetter på forhånd, men at det opprettes en egen konto med vipps-nummer som folk kan overføre penger til. Inntektene går til hjelpeorganisasjonen "100% life" som operer inne i landet.

– Mange av hjelpeorganisasjonene arbeider utenfor grensene. Det er selvfølgelig like viktig, men i Ukraina er det også mange som har behov for livsnødvendige medisiner, slik som pasienter med diabetes, epilepsi og hjerteproblemer. 100% life er en troverdig organisasjon som vet hva de gjør, og som tørr å ta den risikoen med å fortsatt være i landet, opplyser Østby.

Via Røros kommune

For å sikre transparent og trygg overføring av pengene, forteller Hage og Østby at det er Røros kommune som har opprettet kontonummer og vipps, og at det er kommunen som vil stå for overføringen av pengene som kommer inn.

Hage og Østby forklarer videre at de jobber med å få flere kinoer med på prosjektet, både i Norge og andre steder i Europa. Dette er mulig, forteller kinosjefen, på grunn av et stort digitalt, europeisk kinonettverk.

– Det er et belgisk filmselskap som sender den ferdig filmvisningen til oss på Storstuggu. Selskapet er direkte koblet til et stort antall kinomaskiner i hele Europa, og kan sende filmer direkte. De er ikke koblet med så mange i Norge enda, men vi har fått opprettet en avtale nettopp for denne visningen. Jeg har hatt kontakt med flere andre kinoer i Norge som også er interessert i å vise denne filmen. Jo flere visninger vi får til, jo mer får vi samlet inn til hjelpearbeidet i Ukraina, forteller Hage.

Ikke glem kulturlandet

Med kinovisningen vil arrangørene minne oss om hvilket kulturland Ukraina egentlig er, og vise en filmtradisjon spesifikk for Ukraina og øst-Europa:

– KROK ble startet først på 1980 med mål om å skape en samling for filmmiljøet i øst-Europa. I dag er KROK en tolvdagers festival som har blitt arrangert annethvert år i Russland og i Ukraina på et cruiseskip som kjører nedover elvene Volga og Dnieper, forklarer Hage.

Også i festivalens organisering er det harde fronter mellom russere og ukrainere:

– Sammen med kuratorene i Ukraina og Belgia, har vi blitt enige om å kun vise ukrainske filmer. For dem er det ikke aktuelt å vise russiske regissører slik situasjonen er nå, selv om mange av de russiske regissørene har skrevet under på en erklæring om at de ikke støtter invasjonen, avslutter Østby som legger til at han er med i dette prosjektet som privatperson.