Ja, så er vi tvunget, nok en gang, til å forsvare oss.

Av

Forsvare det som er grunnpilaren i samfunnet-vårt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har intet vondt å si om Røros. Det hadde i tilfelle vært enklere. Noe alle hadde forstått. Det er enklere å forstå noe som omhandler en selv, tror jeg.

For nå må vi altså forsøke på nytt. Argumentere riktig for å få beholde noe som vi alle her har kjært. Jeg tenkte ikke å trekke inn alle argumentene i dette notatet. Av den enkle grunn, da måtte jeg trykke det selv. Kanskje jeg hadde fått til ei bok.

Vi er bønder. Stolte bønder. Jeg har følt meg veldig heldig den siste tiden, da hele verden stanset opp. Vi fikk lov til å fortsette hverdagen, nesten slik den var før. Fikk lov til å ha barna hjemme. Fikk lov til å bevege oss fritt. Vi fikk lov til å kjenne på følelsen av å bli

verdsatt. Men nå ser det likevel ut til at kommunen-vår, har et annet syn på dette. Vi er ikke sååå viktige. Maten får vi servert uansett.

Rørosmat er et varemerke som jeg aner står ganske sterkt i samfunnet. Dette er vi stolte av. "Vi" er Rørossamfunnet. Tja, Rørosmat har vel gjort Røros kommune til "hovedstaden" innen lokalmat. Forstår vi hva dette betyr?

Jeg antar at jeg nå vil bli arrestert. Da Sødalen Gård lar mjølka hentes av tankbil merket Tine, og slaktet sendes til samvirket-vårt, Nortura. Dette har med grundig gjennomtenkte valg å gjøre. Men det betyr ikke at valget er gjort for all framtid. Vi er åpen for endring, noe som kan bistå kommunen med å opprettholde lokalmatproduksjonen. For det kan jo hende befolkningen etterhvert ønsker mer lokalmat produsert på Røros. Og det er det vel allerede ønske om, og behov for, en større produksjon. Rørosmaten som skaper stor og positiv omtale om Bergstaden.

Men da, kjære administrasjon og politikere, da må dere løfte blikket og beskue kommunelandet - se litt lengre enn til den urbane "bykjernen". Tror ikke jeg behøver å gå inn på hva som skal til for å produsere mat. Men vi er selvfølgelig klar over at flertallet av bøndene, IKKE er bosatt i det urbane miljøet som vi også er så stolte av. Og jeg tror alle forstår følgende: Det kommer IKKE til å bli flere bønder sentrumsnært.

Vi har båsfjøs ennå. Iløpet av en 5års-periode må vi ha planen klar for videre drift. Tanken er selvfølgelig å bygge løsdrift. Fortsette med matproduksjon oppi Sødalen, slik det har vært i generasjoner. Vi er godkjent InnPåTunet-gård også. Så vi satser virkelig videre. Vi ønsker å bo i kommunen. Men ikke i sentrum.

Så skulle det gå så galt, at vi glemmer å løfte blikket før kommunestyret i august. Og anbefalingene fra administrasjonen blir godt mottatt hos politikerne. Da skal kommunen vite: Det er svært sannsynlig at Røros kommune kan stryke overføringene for våre tre barn i det kommende budsjettet.

Jeg tror ikke vi er for oss sjøl med dette standpunktet. Derfor ber jeg befolkningen: La oss beholde alt hva vi har, tilrettelegg for tilflytting og vær stolte over at Røros kommune fortsatt satser på bygdene. Vær litt "kjerringa mot strømmen"!!

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken